‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’
Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Küçüksu köyündeki 10 yaşındaki ilkokul 4. sınıf öğrencisi Büşra Adlığ’ın tersten okuma yeteneği, görenleri şaşırtıyor.

Küçüksu İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Büşra Adlığ(10), küçük yaşta kazandığı tersten okuma yeteneği ile arkadaşlarının okuduğu metinleri bir çırpıda tersten okuyor. Uzun cümleleri, şarkıları ve türküleri de hiç takılmadan okuyabilen Büşra’nın yeteneğini görenler şaşkınlığını gizleyemiyor. Tersten okumaya küçük yaşta merak saldığını ilgi duyduğunu belirten küçük Büşra, ilk önce çevresiyle konuştuğu kelimeleri, sonra da cümleleri tersten okumaya başladığını söyledi.
Adlığ, "Bazı arkadaşlarım cümle kurarken, ben içindeki kelimelerin tersten okunuşunu bulmaya çalışıyordum. Böylelikle tersten okumaya alıştım. Şimdi şarkıları ve cümleleri tersten okuyabiliyorum. İlk başta biraz zorlanıyordum, ancak şimdi artık her şayi nasıl düz okuyabiliyorsam tersten de aynı şekilde okuyabiliyorum. Bunu geliştirmek için de arkadaşlarımın bana sorduğu sorulara ve okudukları metinleri tersten okuyup yine tersten cevap veriyorum." diye konuştu.
Bu yeteneğini gören herkesin çok şaşırdığını kaydeden Adlığ, en zor kelimeleri bile tersten okumakta zorlanmadığını ifade etti.

Sınıf öğretmeni Yakup Yarız, 3 yıldır Büşra’nın sınıf öğretmenliğini yaptığını belirterek, bunun büyük bir yetenek olduğunu söyledi.
Yeteneğini her geçen gün daha fazla geliştirdiğine vurgu yapan Yarız, ilk zamanlarda yalnızca birkaç kelimeyi tersten okuyan öğrencisinin, şu anda cümleleri ve şarkıları tersten okuyabildiğini belirtti. Büşra’nın söylenen tüm kelimeleri anında hiç düşünmeden tersine çevirebildiğini anlatan Yarız şöyle konuştu: “Büşra gerçekten büyük bir yetenek. İnsanların düz okumakta bile zorlandığı cümleleri ve şarkıları hiç takılmadan tersten okuyor. Emin olabilmek için çevirdiği kelimeleri teker teker inceledim. Ancak hepsini hiç yanlış yapmadan doğru şekilde tersine çevirdiğini gördüm. Sadece kelimelerle kalmayıp şarkıları, türküleri ve hatta şiirleri de tersine çevirebiliyor. Bazen sınıfta canımız sıkıldığı zaman Büşra’dan hep düz dinlediğimiz şarkıları bize tersten söylemesini istiyoruz. Gayet hiç zorlanmadan çevirip söylüyor. Hem bizi hem de arkadaşlarını bu şekilde eğlendiriyor. Tüm sınıf olarak Büşra’nın bu yeteneğini daha da geliştirmesi için özel olarak ilgileniyoruz.”

Sınıf arkadaşlarından Fatih Yalçınkaya, Büşra’nın tersten okumasının bir yetenek olduğunu belirterek, “İlk başta tersten konuşmasına çok şaşırıyorduk, ancak artık alıştık.” dedi. Sınıf arkadaşlarından Sümeyye Şalumlu da, “Büşra çocukluktan beri benim arkadaşım. Biz ne söylersek ne okursak o hep tersini söylüyor. Bu çok büyük bir yetenek, hepimiz arkadaşımızla gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim