Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!
Adana’nın Kozan ilçesinde Zamantı Nehri üzerinde yapımı devam eden Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatında çalışan işçilerin kaldığı prefabrik ev yandı.

Kozan Işıkkaya Köyü mevkiinde yaptırılan HES inşaatında çalışan yaklaşık 48 işçinin kaldığı 10 koğuştan oluşan prefabrikte henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Alevler kısa sürede büyüyünce yangına zorlukla müdahale edilebildi. Yangın esnasında dinlenme koğuşunda olan işçilerden bir bölümü yangın kontrol altına alınmadan, camları kırarak içeride kalan eşyalarını kurtarmaya çalıştı. Bu arada dumandan etkilenen İsmail Akıllıoğlu (20) Kozan
Devlet Hastanesi’nde ayakta tedavi altına alındı.

İşçilerin elektrik kontağından çıktığını iddia ettiği yangın diğer prefabrik binalara sıçramadan söndürülerek büyük bir facianın önüne geçildi. Bereket Enerji tarafından Göktaş 2 HES Şantiyesinde tünel delgisini yapan taşeron firma İnarma İnşaat’ta çalışan 48 işçi, yangın sonrası firma yetkililerinin kendilerine 50 TL vererek üç gün evlerine gitmelerini söylemesi işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Adana, Osmaniye, Kozan, Düziçi, Andırın ve Kadirli’den baraj inşaatında çalışan işçiler, tüm eşyalarının yandığını belirterek, 50 TL’nin çok az olduğunu söylediler. Kendilerine sahip çıkılmadığını belirten işçiler, firmanın yangınla ilgili yeterli tedbir alınmadığını ve yangının bir saat sonra çıkmış olması durumunda büyük bir facianın yaşanılabileceğini aktardılar.

Firma yetkililerinin ilgisizliğinden yakınan işçilerden Abdullah Temiz, yangın tüplerinin çoğunun boş olduğunu iddia etti. Temiz, “Gündüz vardiyasında çalışan işçileriz. Vardiyadan geldiğimiz için yorgun ve uykusuzduk. Yemek yedikten sonra çay ocağına gittik. Bir arkadaşımız gelerek koğuşlar yanıyor dedi. Yangın kısa sürede tüm alanı kapladığı için müdahale edemedik. Ancak camları kıran bazı arkadaşlarımız yangına rağmen kişisel eşyalarını kurtarmaya çalıştı. Buna rağmen tüm eşyalarımız yandı.” dedi.

İbrahim Kutman ise “Koğuşlar 10 dakikada yandı. Koğuşların yanına dahi varamadık. Her şeyimiz yandı. Müdahale edemedik, çünkü yangın tüpleri boştu.” diye konuştu.
Şantiyede çalışan Duran Ali Yul da “Firmanın müdahale ile ilgili hiçbir tedbiri yoktu. Yangın tüpleri geldi hepsi boş çıktı. Eğer yangın biraz geç çıkmış olsaydı. Çok çan kaybı olacaktı. Büyük bir facia atlattık.” şeklinde konuştu.

Yangın tüplerinin boş olduğunu kaydeden işçilerden Osman Gül, “O koğuşta kalan arkadaşlarımızın tüm eşyaları yandı. 50 TL para veriyorlar bir gün izin diyorlar bunla ne yapabilirisiniz. Yangın geç çıkmış olsaydı burada bulunan 48 arkadaşımız yanmış olacaktı. Bir facianın eşiğinden dönüldü. Mikser ile yangın söndürmeye çalışıyorlar. Mikser ile yangın söner mi?” şeklinde tepkisini dile getirdiler.

Yangın ile ilgili tüm ekipmanlarının eksiksiz olduğunu belirten Bereket Enerji Üretim A.Ş. Yetkilileri ise yangının kısa zamandan söndürüldüğünü ve bir işçinin ise yangın esnasında cüzdanını almak için içeriye girdiğinde dumandan zehirlendiğini belirtiler.

Editör: TE Bilisim