Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!
Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli köyünde yaşayanlar, köylerinde bulunan şimşir ağaçları, dereleri ve maden suyunu yok edeceğini savundukları Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatına tepki gösterdi. Köylüler, tepkilerini dile getirmek için İkizdere kara yolunu ulaşıma kapattı.

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, 22 Ekim 2010’da doğal sit alanı ilan edilen İkizdere Vadisi’nde, HES projelerinin yapımına devam ediliyor. İlçeye bağlı Şimşirli köyünde de özel bir firma tarafından sürdürülen HES projeleri köy halkının tepkisine neden oldu. Yapılacak olan HES projesiyle ünlü maden sularının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını savunan 300 kişilik grup, köylerinin girişinde toplanarak İkizdere kara yolu üzerinden yaklaşık 1 kilometre ötede bulunan HES inşaatı alanına yürüdü. Yürüyüş esnasında trafiğe kapanmak zorunda kalan yolda araç kuyrukları oluştu.

Grup adına konuşan Hızır Özcan, “Maden suyumuz köyümüzün sembolü. Bu HES projesi suyu yok edecek. Ekonomik olmayan projelerden vazgeçilmeli. Bu projeye tepki göstermek için bin 250 imza topladık. Maden suyumuzu yok edecek olan bu HES projesine tüm köylüler olarak karşıyız.” dedi.

Köy sakinleri ise şunları ifade ettiler: “Deremizde yapılacak olan her türlü HES projesine ‘hayır’ diyoruz. Dedelerimizden bize miras kalan maden suyumuzu HES projelerine heba ettirmeyeceğiz. Ayrıca, bu proje ile meşhur şimşir ormanlarımız ve derelerimiz de yok olma tehlikesi yaşıyor. Bu şifa kaynağının korunması adına hakkımızı sonuna kadar arayacağız.”

Eylemlerini, kara yolu üzerinde oturarak sürdüren gruba, jandarma ekiplerinin müdahale etmekte güçlük çektiği gözlendi. Yürüyüşe katılan 90 yaşındaki Sefiye Demirci’nin HES projesine tepkisine gruptakiler alkışlarla cevap verdi. Kalabalık grup, daha sonra projeye bağlı olarak yok olacağını düşündükleri maden suyu önünde toplandı. Burada; ‘Şimşirli halkı HES’e karşı, ‘Maden suyu kurumasın’, ‘Şimşirli HES için satılamaz’ şeklinde slogan atan grup, köylerinde yapılacak olan projenin durdurulması adına sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi. Yapılan eylemin ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.


Editör: TE Bilisim