31 Mart 2024 seçimlerini nasıl okumalıyız? 31 Mart 2024 seçimlerini nasıl okumalıyız?
Şırnak’ın İdil ilçesinde yaşayan Süryaniler, Noel Bayramı'nı kutlamaya başladı.

Hz İsa’nın 25 Aralık gecesi doğduğuna inanılan Noel Bayramı Şırnak’ın İdil ilçesinde yaşayan Süryaniler tarafından kutlanmaya başlandı. 1 Ocak tarihine kadar sürecek olan Noel Bayramı, İdil merkezde bulunan Meryem Ana Kilisesi’nde, Öğündük köyünde bulunan Mor Hiviro ve Haberli köyünde bulunan Mor Dodo kiliselerinde kutlanmaya başlandı.

Süryanilerin Yaldo dediği Noel Bayramı’nın ilk gününde Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz ve İdil Kaymakamı Muhammed İmamoğlu’da katıldı. Rektör Prof. Dr. Akmaz, Kaymakam İmamoğlu ve beraberlerindeki kurum müdürleri ilk olarak İdil merkezde bulunan Meryem Ana Kilisesi’ne gitti. Kapıda Süryani cemaatinin önde gelenleri tarafından karşılanan Rektör Prof. Dr. Akmaz ile Kaymakam İmamoğlu daha sonra 30 haneli Haberli köyüne geçti. Haberli köyünde Mor Dodo Kilisesi’nde köy muhtarı Şemun Güzel, Papaz Saliba Erden ve köy sakinleri tarafından karşılanan heyet, burada noel kutlamalarına katıldıktan sonra Öğündük köyünde bulunan Mor Hivoro Kilisesi’ndeki kutlamalara geçti. Burada da kilise papazı ile köylüler tarafından sıcak karşılanan Rektör Prof. Dr. Ali Akmaz, İdil Kaymakamı Muhammed İmamoğlu ve beraberindekilere ikramlarda bulunuldu.

Süryaniler, Hz. İsa’nın doğduğu gün olarak 25 Aralık tarihini kabul ederek, dolayısıyla kutlamalar düzenliyor. 25 Aralık’ta başlayan kutlamalar, 1 Ocak tarihine kadar sürüyor. Kendi dillerinde Yaldo olarak kutlanan Noel Bayramı’nda Süryaniler bu süre zarfında kiliselerinde ayinler düzenliyor, içinde hayvansal gıda bulunan hiçbir yemeği yemiyor.

    Kutlamaya Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, İdil Kaymakamı Muhammed Mustafa İmamoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Kara, ilçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Murat Alkan ve il kurum müdürleri de katıldı.

Editör: TE Bilisim