Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Servisi'nde, doğuştan kalp kası bozulması ve yetmezliği sebebiyle organ bekleyen 2,5 yaşındaki Melek Özcan, Adana'da beyin ölümü gerçekleşen 6 yaşındaki çocuğun kalbiyle yaşama tutundu. Türkiye'nin en küçük suni kalp cihazı takılan hastası olan ve yaklaşık iki yıldır nakil bekleyen küçük kız, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto ve ekibinin başarılı ameliyatıyla hayata bağlandı.

DEÜ Hastanesi'nde konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, küçük Melek'e 28 Şubat 2013 Perşembe akşamı nakil yaptığını belirterek, “Hastanemiz, organ naklinde Türkiye'nin sayılı merkezlerinden birisidir. Şu anda kalp naklinde sınırlandırılmış bir durum söz konusu, çünkü Sağlık Bakanlığı, ruhsatımızı askıya almıştır. İki vakamız ise şu anda kalp nakli beklediği için sınırlı bir izne tâbiyiz. Çok deneyimli bir ekibimizin bulunduğu gözönünde tutularak, Sağlık Bakanlığı'nın konuyu yeniden değerlendirileceğini düşünüyorum.” dedi.

Öztekin Oto ise hastanın durumu ve nakille ilgili şu bilgileri verdi: “Dün saat 21.30 civarında Melek Özcan'a kalp naklini gerçekleştirdik. İki yıl kadar önce kardiyomiyopati tanısıyla daha 7 kg.'ken yapay kalp taktığımız hastaydı. Yapay kalple iki yıl yaşatabildik. Bu arada da organ bulunamadı maalesef. Sonunda Adana'dan bulunan kalbi naklettik. Son derece güç bir ameliyattı ancak hiç sorunumuz olmadı. Hasta uyanık ve yapay solunum aletinden ayrılmış vaziyette. Bundan sonra enfeksiyon ve doku reddinin dengelenmesi için ilaçların ayarlanması süreci başlıyor. Böbrek fonksiyonları gayet iyi. Önemli bir kalp desteği almıyor.”

Editör: TE Bilisim