Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?
 AV­RU­PA Par­la­men­to­su (AP) Tür­ki­ye Ra­por­tö­rü Ka­ti Pi­ri, par­la­men­to­nun Er­me­ni id­di­ala­rı­na iliş­kin ge­çen haf­ta 1915 olay­la­rı­nın 100. yıl dö­nü­mü ne­de­niy­le ka­bul et­ti­ği ka­ra­r­la il­gi­li yap­tı­ğı de­ğer­len­dir­me­de, "Ka­rar, Tür­ki­ye'ye ha­ka­ret ama­cı ta­şı­mı­yor­du. Tür­ki­ye'de böy­le al­gı­lan­dı­ğı­nın far­kın­da­yım fa­kat biz 100 yıl ön­ce ger­çek­le­şen bir ola­ya da­ir si­ya­si bir yo­rum­da bu­lun­duk" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

YET­Kİ­Lİ MER­Cİ DE­Ğİ­LİZ

Pi­ri, AP'nin 1915 olay­la­rı ko­nu­sun­da yet­ki­li mer­ci ol­ma­dı­ğı­na işa­ret ede­rek, "Ni­ha­ye­tin­de bu me­se­le Tür­ki­ye ile Er­me­nis­tan ara­sın­da hal­le­dil­me­li, Er­me­ni ve Türk va­tan­daş­la­rı, si­vil top­lum­la­rı ve ta­rih­çi­le­ri or­tak bir ta­rih an­la­yı­şı ge­liş­tir­me­li" de­di. Pi­ri, ay­nı za­man­da Er­me­nis­tan'ın 2009'da iliş­ki­le­ri nor­mal­leş­tir­me adı­na Tür­ki­ye'yle im­za­la­dı­ğı ve Şu­bat ayın­da ge­ri çek­ti­ği pro­to­kol­le­re uy­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı.

MAK­SAT­LI YAP­MA­DIK

“Ka­rar, şim­di­ki Türk hü­kü­me­ti­ne kar­şıt ol­ma ve Tür­ki­ye'yle iliş­ki­le­re za­rar ver­me mak­sa­dıy­la alın­ma­dı­” di­yen Ra­por­tör Pi­ri ko­nuş­ma­la­rı­nı şu şe­kil­de ta­mam­la­dı: “ Ama­cı­mız mak­sat­lı ol­sa par­la­men­to­da as­la böy­le bir ço­ğun­luk el­de edil­mez­di. Par­la­men­to­da ba­zı ve­kil­le­rin yap­ma­ya ça­lış­tı­ğı­nın ak­si­ne bu ka­rar, ke­sin­lik­le Tür­ki­ye'yi ka­ra­la­ma kam­pan­ya­sı de­ğil­dir. Bu ka­rar, hiç­bir şe­kil­de Tür­ki­ye'nin üye­lik sü­re­ciy­le ala­ka­lı de­ğil­dir ve bir­den­bi­re Tür­ki­ye'ye da­yat­ma­ya ça­lış­tı­ğı­mız ila­ve bir kri­ter ni­te­li­ği ta­şı­ma­mak­ta­dır."

TÜRKİYE KARARI İADE ETMİŞTİ

AP’­NİN bağ­la­yı­cı ni­te­lik ta­şı­ma­yan ka­ra­rın­da, 1915 olay­la­rıy­la il­gi­li Er­me­ni id­di­ala­rı­na des­tek ve­ri­le­rek, Tür­ki­ye'ye geç­mi­şiy­le yüz­leş­me­si ve bu id­di­ala­rı­nı ka­bul et­me­si çağ­rı­sı ya­pıl­mış­tı. Tür­ki­ye'nin AB Dai­mi Tem­sil­ci­li­ği, 1915 olay­la­rı hak­kın­da 15 Ni­san'da AP Ge­nel Ku­ru­lu'nda ka­bul edi­len ka­ra­rı, 30 Ni­san'da AP'ye ia­de et­ti­ği­ni açık­la­mış­tı.

 

Editör: TE Bilisim