İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
 Köln Üniversitesi’nde düzenlenen "Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne Türk-Alman ilişkileri" başlıklı konferansta konuşan İlber Ortaylı, AKP’nin İslam ve Osmanlı’yı kullandığını öne sürdü.

Köln Üniversitesindeki Konferanta bir öğrencinin sorduğu "Türkiye’deki mevcut iktidarın Osmanlı’ya geri dönüş iddiasında olduğunu ve birçok Avrupalı Türk’ün de kendisini bu akıma kaptırdı,Büyük çoğunluğun, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in 2023’te sonlanacağı ve Yeni Türkiye ile Osmanlı’ya geri dönüş olacağını düşünüyor. Görüşünüz nedir?” sorusuna Ortaylı ayrıntılı cevap verdi.

“Osmanlı’ya geri dönüş” fikrinin sürükleyicilerinden birinin de kendisi olduğunu hatırlatan İlber Ortaylı, “700’üncü yıl törenleri dolayısıyla Başbakanlık’ta kurulan komisyona girmiştim. Hükümette koalisyon vardı, bunlar değildi. Bir hayli törenler, bir hayli yayınlar yaptık. Lampir Türk dedikleri, bizim Osmanlı Devleti dediğimiz büyük devlet, tarihte Roma’dan sonra, bugünkü gibi değildi, kozmopolittir. Çeşitli milletlerin, dillerin, dinlerin bir arada yaşadığı belirgin ölçüde kurumsallaştığı bir yerdir." dedi. "Buna zaten dönülmez" diyen Ortaylı, "Bu bir Çin porseleni gibidir, kırıldıktan sonra yapışmaz. Yapışsa aynı şey olmaz. Ne eski rengi verir, ne de o tın tın sesini verir." dedi.

“YENİ TÜRKİYE İŞİNİ BİR DOSYANIN İÇİNE KOYSUNLAR DERİM”

Türkiye Cumhuriyeti’nin imparatorluğun son kalıntısının yeniden dirilişi olduğunu kaydeden Ortaylı, "Bu cumhuriyeti kuran insanlar bu imparatorluğun subayları, son komutanlarıdır. Öyle bir sınıf da gelmez, 2023’te bulunmaz onlar." ifadelerini kullandı. İnşallah 2023’te çok daha müreffeh günlerimiz olur." diyen Ortaylı, "Şu Yeni Türkiye’yi kurma işini bir dosyanın içine koysunlar derim. Önümüzde hakikaten çok çetin meseleler olduğunu Paris’teki saldırılarda gördünüz." dedi.

"HUZURSUZ İNSANLAR, SAĞLIKLI POLİTİKA GELİŞTİREMEZ"

Türk halkının diğer milletler gibi büyük meziyetleri ve iğrençlikleri olduğunu söyleyen Prof. Ortaylı, "O meziyetlerle buralara kadar gelmişiz. Fakat bu çetin bir yol." dedi. Tartışmasız hiç kimseyi kabul etmeme, karşılaştırmalı okuma yapma tavsiyesi yapan Ortaylı, "Osmanlı şahaneydi diye Cumhuriyet’e saldıranlara siz kulak vermeyin. Onlar Osmanlı’yı da beğenmiyorlar. Garip garip adamlar var. Adam kendini rahatsız hissediyor. Maalesef Türkiye’de birtakım akımlar, çok yakın mazide sosyalizm, bugün de muhtemelen insanların dini duygularına, uhreviyatına hitap eden İslam bu gibi gruplar tarafından kullanılmaya çalışılıyor. İşte 'biz Osmanlı’yı kuracağız…' Kazara Osmanlı’yı kursa başka bir şey ararlar. Çünkü huzursuzlar. Huzursuz insanların sağlıklı bir politika ve proje geliştirmeleri mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

“DEMOKRASİ KANUNLA YÜRÜR, HAYDUTLUKLA OLMAZ”

Türkiye’de kanunların askıya alınması, milletin malına çökülmesine tepki gösteren Prof. Dr. Ortaylı, "Bir memlekette demokrasinin yürümesi için kanun hakimiyeti gerekir. Kanun hakimiyeti için mülkiyete, hakka, hukuka saygısı olan, huzur sahibi ve huzur arayan insanlar gerekir. Haydutlukla bu işler yürümüyor." dedi.

"KANUNUN OLMADIĞI BİR TOPLUM YAŞAMAZ"

Başka bir soru üzerine Türkiye’de yaşanan rahatsızlık verici şeyleri hatırlatan Ortaylı, "Kanunun olmadığı bir toplum yaşamaz. Bunu size anlatmaya gerek yok, bu memlekette kanun var. Türkiye’de federasyon falan yürümez kardeşim. Hiç mümkün değil." dedi. Konferansta tarihi Türk-Alman ilişkilerinden örnekler veren Ortaylı, "Tarihte bir Türk-Alman dostluğu yoktur." dedi. Türkiye’nin Osmanlı’dan beri Fransa ve İngiltere ile daha fazla dostluğu olduğunu belirten Ortaylı, Osmanlı Avusturya ile savaşırken bile, savaştığı askerlerin birçoğunun Alman askerleri olduğunu kaydetti.

“DIŞ TÜRKLERLE SAĞLIKLI İLİŞKİLER, PARTİZANLARLA YÜRÜMEZ”

Üniversiteli gençlerin kendilerine tavsiyelerini sorduğu Ortaylı, “Almanya ile sınırlı kalmayın. Çok iyi İngilizce öğrenin.” dedi. Türkiye’nin diaspora Türkleri ile ilişkileri sorulan Ortaylı, "Türkiye’nin dışarıdaki Türklerle ilişkileri sağlıklı değil, eskiden de değildi. Sağlıklı ilişkiler öyle hükümetin tuttuğu partizanlarla olmaz." dedi. Ortaylı, bütçesi olan bir diaspora bakanlığına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Editör: TE Bilisim