Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde, örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı. Kilo fiyatının henüz belirlenmediği can erikler, 100 gramlık paketlerde tüketicisine gönderiliyor. Paketlerin 10-15 TL arasında satılması hedefleniyor. İlçeye bağlı Keben köyünde 4 yıldır örtü altında erik yetiştiriciliği yapan Zeynel Topçu’ya ait serada hasadı yapılan ve 100 gramlık kaselere konulan yaklaşık 50-60 kilo arasında erik, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere gönderildi.

Silifke Erik Üreticileri Birliği Kurucusu ve Birlik Başkan Yardımcısı Mustafa Göktaş, bu yıl da örtü altında ilk erik hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıkların kaydetti. Eriği örtü altına almanın tamamen bir risk olduğunu belirten Göktaş, "Dışarıda üretilen eriklerin verimi daha yüksek oluyor. Bu nedenle örtü altına almak çok büyük bir risk ama biz bu riski göze alıp bahçelerimizin bir kısmını örtü altına alıyoruz. Bu nedenle 45 gün gibi daha erken bir zamanda erik hasadı yapmış oluyoruz. Böylelikle biraz daha yüksek fiyattan satmayı hedefliyoruz." dedi.

AÇIK ALANDA İLK ERİK HASADI NİSAN AYINDA YAPILACAK

Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin Silifke'de üretildiğini ifade eden Göktaş, "Açık alanda ilk erik hasadı nisan ayında yapılacak. Örtü altına alınan bahçelerde ise ilk hasadını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Erken hasat yapıldığı için de fiyatların yüksek olması hem üreticilerimizi hem de bizi sevindiriyor." diye konuştu.

Göktaş, şunları söyledi: "Bu yıl havalan çok değişkenlik gösterdi, bu nedenle örtü altındaki üründe verim oldukça düşük. Değirmendere mevkii dışındaki yaklaşık 10 kilometrelik bir alanın dışındaki yerlerde ürün tamamen az ama Allah bu bölgeye mikro klima özelliği vermiş, bu nedenle çok fazla etkilemedi. İlk hasadımızı yaptık. Yaklaşık 50-60 kilogram erikler İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlere gidiyor. Fiyatı belli değil, fiyatını tamamen piyasa belirleyecek. İnşallah çiftçimiz için hayırlısı olur."

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin ilk eriğini piyasaya sunmanın gururunu yaşadıklarını belirten Göktaş, "Cenab-ı Allah nasıl ki Rizeliye siz fındık yetiştirin, Anamurlu’ya siz muz yetiştirin demişse bize de siz can eriği yetiştirin demiş. Bu bölgenin iklim özelliklerini değerlendiriyoruz. Şu an çıkan erikler aşeren kadınların taleplerine karşılıyor, ama kısa zamanda hasat çoğalacaktır." ifadelerini kullandı. Göktaş, ilçe genelinde açık alanda 8 bin ton ürün hasat etmeyi hedeflediklerinin altını çizdi, örtü altında ise 80-100 ton arasında ürün rekoltesi beklediklerini kaydetti.

Birlik Başkanı Ali Şen ise "Sezonun ilk meyvesini topladık. İnşallah yarın İstanbul’da aşeren bayanların hizmetine sunacağız. Örtü altındaki ürünümüz bu yıl verimi çok düşük ama inşallah fiyattan yüzümüz güler." dedi.

Editör: TE Bilisim