Rus Çarlığı’nın dünyada ve bölgede etkili olduğu dönem 1905’te siyasete atılarak ‘Bağımsız Azerbaycan Fikrini’ ortaya atan ve bunun için büyük mücadeleler veren, en nihayetinde ise bölgede ilk Türk Cumhuriyetini kuran Mehmet Emin Resulzade’nin ölüm yıl dönümü.

MEHMET EMİN RESULZADE KİMDİR?

Mehmet Emin Resulzade, 1884’te Bakü’de dünyaya geldi, 19 yaşında gazeteciliğe başladı ve Türk Dünyası ile ilgili yazılar yazmaya başladı.

1905’te siyasete atılarak Bağımsız ve Rusların etkisinde olmayan özgür ve gelişmiş bir Azerbaycan için mücadele etti. Resulzade, o dönemde diğer Türk Cumhuriyetlerinin Rusya’dan ayrılması ve “Türk Devletleri Federasyonu” kurulmasını savunuyordu. Resulzade, o dönemde Çarlık Rusya’sına karşı “Gizli” bir oluşum kurarak teşkilatlanmaya çalıştı, hakkında soruşturma açılınca Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldı. 1913’de tekrar geri döndü.

1917 senesinde Musvat Partisi’nin başkanı oldu ve aynı sene Azerbaycan Cumhuriyeti kuruldu ve Mehmet Emin Resulzade ilk Cumhurbaşkanı oldu. İki sene iktidarda kalan Rasulzade  Azerbaycan’ın bağımsızlığı, ekonomisi ve kalkınması için tarihi adımlar attı, Azerbaycan’ın Türk dünyasına entegrasyonu için büyük çabalar gösterdi. Özgürlüğün verensel bir fikir olduğunu, bir tek esir millet kaldıkça dünyanın gerçek hürriyet ve emniyet yüzü göremeyeceğini ifade ederek bölge için umut oldu. İktidarda iki sene kalan Resulzade Kızıl Ordu Azerbaycan’ı işgal edince ülkeden ayrılmak zorunda kaldı. Resulzade, önce Almanya’ya gitti. 2. Dünya Savaşı’nda Almanya yenilince Türkiye’ye gelerek Ankara’ya yerleşti.

Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı

Mehmet Emin Resulzade 6 Mart 1955 tarihinde Ankara’da hayata gözlerini yumdu.

İlk Türk Cumhuriyetini kuran Mehmet Emin Resulzade’nin ölüm yıl dönümü

Editör: TE Bilisim