Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
İngiltere'de yapılan tarihi referandumda Birleşik Krallık'ta milyonlarca seçmen Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı almasının ardından Fethiye’de tatilde olan İngilizler, kararın sürpriz olduğunu söyledi.

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta milyonlarca seçmen, ülkenin AB’den ayrılması yönünde oy kullandı. Ülkenin AB’den ayrılmasını isteyen seçmenlerin oyu yüzde 51,8 iken, AB’den ayrılmak istemeyenlerin oyu yüzde 48,2’de kaldı. Muğla’nın Fethiye ilçesinde tatilde olan İngiliz vatandaşlarından bazıları referandumdan habersizken bazıları ise sonucun kötü sonuçları olabileceğine işaret etti.

“SONUÇ SÜRPRİZ OLDU”

Fethiye’nin, İngilizlerin ağırlıklı olarak geldikleri Çalış’a tatile gelen Alison Richard referandum sonucunun büyük bir sürpriz olduğunu belirterek, “Biz ülkemizdeki referandum sonucunun ‘kalmalıyız’ yönünde çıkacağını bekliyorduk. Bu sonuç bizim için büyük bir sürpriz oldu. İngiltere’nin ilerleyen zamanlarda güçlü bir devlet olması gerekiyor. Umarım olur.” diye konuştu.

Referandum sonuçlarını Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerde kısa vadede bir etkisinin olmayacağını belirten Richard, “İki ülke arasındaki ilişkileri kim bilir? Bekleyip göreceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

Richard, Fransa ve Hollanda’nın da İngiltere’deki referandum sonucunda Avrupa Birliği’nden ayrılmak istemelerini “Onların seçimi” diye yorumladı.

“AB PRANGALARINI KIRDIK”

Derick Arther Chittenden, “Sonucun avantajları da var dezavatajları da var. Dezavantajlarımız; kötü şeyler olabilir, bu yüzden kalmalıydık. Ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olacak. Sterlinin değeri referandum sonrası düştü ve bu düşüş devam edecek gibi görülüyor. Diğer ülkelerin şirketleri İngiltere’de yatırım yaparken iki kez düşünecekler. Ama daha sonra bir iyileşme olabilir. Avantajı ise İngiltere’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasından dolayı birçok göç olayı oldu. Şirketler yatırımlarını ülkeden çekerlerse göç olayı da tersine dönebilir. Bu da ana avantajımız olur. Sınırlarımızı daha iyi kontrol edebiliriz. Çünkü Avrupa Birliği, İngiltere Hükümetine ‘şöyle yapacaksınız, şu kadar göçmen alacaksınız’ diye dayatıyor. Artık kendi kararımızı kendimiz vereceğiz. Yani Avrupa Birliği prangalarını bir nevi kırdık.” diye konuştu.
David Cameron’un istifasına şaşırdığını belirten Chittenden, “Bu sabah televizyonda birazını izledim ve istifa etti. Bence kalmalıydı.” dedi.

“CAMERON ÖNEMSİZ BİRİYDİ”

İsmini vermek istemeyen bir diğer İngiliz vatandaşı, “Sonucun ne çıktığını bilmiyordum. İngiltere’de sürekli mücadele var. Bu nedenle Avrupa Birliği’nde kalmalıydık. Biz küçük bir ülkeyiz ve güçlü kalmalıyız. Sonuç benim için tamamıyla hayal kırıklığı.” ifadesini kullandı.

Birleşik Krallık'ta yapılan referandumdan AB'den ayrılma kararının çıkmasının ardından Başbakan David Cameron’un 3 ay sonra görevi bırakacağını açıklamasına ise İngiliz turist, “O bence önemsiz biriydi.” dedi.Cihan

Editör: TE Bilisim