İyi Parti'de neler oluyor? İyi Parti'de neler oluyor?
Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, karaciğer nakli konusunda Avrupa’da ilk sırada, Güney Kore’deki bir merkezin ardından dünyada ikinci sırada yer aldıklarını belirtti. Çelik, 5 yıl önce açılan karaciğer nakli ünitesinde bininci nakli gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Cemil Çelik, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, özverili çalışmalar sonucu sağlık hizmetinde öne çıkan bir Türkiye üniversitesi haline geldiklerini söyledi. Üniversite bünyesindeki Turgut Özal Tıp Merkezi’nin donanımlı hekimlerle çalışan modern bir merkez olduğuna dikkat çeken Prof. Çelik, “8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, kurulduğu yıllarda bölgenin ve Orta Doğu'nun en büyük sağlık merkezi olmasını istediği Turgut Özal Tıp Merkezi, son yıllarda yaptığı atılımlarla Özal'ın hedefi doğrultusunda ilerliyor. Merkezden bölge insanı yararlanıyor. 2008 yılında 710 yataklı olan bu hastane bugün bin 200 yatak sayısına kavuştu. Biz 4.5 yıllık süre içinde Malatya’ya ikinci bir hastane kazandırdık. Karaciğer Nakli Hastanesi’nin 30 Nisan’da ihalesi yapılacak. 2014 yılında bittiğinde bin 400 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük hastanesine sahip olacağız. Bu büyüklükte üniversite hastanesi sayısı çok az. Hastane işletmeciliğindeki en önemli çalışmamız ise 4 yıl önce 110 olan yoğun bakım kapasitemiz günümüzde 260’a çıkmıştır. Üniversite hastanesi üçüncü aşama sağlık hizmeti sunmaktadır. Daha komplike vakalar üniversite hastanesi geliyor. Yoğun bakım ünitesinin gerekliliğini bildiğimiz için göreve geldiğimizden bu yana yoğum bakımdaki yatak sayısını ve servis sayısını artırmaya çalıştık. Hastanemiz yüzde 90 doluluk oranıyla hizmet veriyor. Tıbbın bütün alanlarında ihtiyaca cevap verilebiliyor.” dedi.

Özellikle karaciğer naklinde önemli aşamalar kaydettiklerini vurgulayan Çelik, şunları ifade etti: “İleri gittiğimiz alan organ nakilleri alanıdır. Karaciğer naklinde Avrupa’da en fazla karaciğer nakli yapan hastane olduk. Karaciğer nakli enstitüsünü kurduk. Bu da dünyada tek bir organa sipesifik olan ilk birimdir. Karaciğer naklinde 2015 yılında dünya birincisi olmayı istiyoruz. Şu anda Güney Kore’nin Seul kentindeki bir merkezden sonra dünyada şu an ikinci konumdayız. Bunun yanında, böbrek nakli 2 yıldır yapılıyor. Kemik iliği naklini de ekledik. Bundan sonra akciğer ve kalp nakli bunları takip edecek. Bininci karaciğer naklini gerçekleştirdik. 26 Nisan’da düzenleyeceğimiz etkinlikle bunu tüm Türkiye ile paylaşacağız. 2014’te açmayı planladığımız karaciğer nakli hastanesi için hükümet, gerek techizat gerek bina inşaatı için 50 milyon TL’lik bir taahhütte bulundu. Bunun 15 milyonunu bu sene, 35 milyonunu önümüzdeki yıl kullanacağız. Yurt dışından da hasta kabul eder duruma geleceğiz. Aynı anda 4-5 karaciğer nakli yapacak cerrahi ekibimiz var.”

Sağlık alanında teknolojiyi yakından takip ederek, hastalara en iyi tedavi hizmetini sunma gayreti içinde olduklarının altını çizen Çelik, ”Geçtiğimiz yıl 26.5 milyon liralık alet edevat aldık. Türkiye’nin birçok yerinde olmayan tomoterapi cihazını alarak hizmete soktuk. Bununla kanser tedavisinde çok önemli imkanlar sunuyor. Sağlıkta hızla ilerliyoruz. Sağlık eğitimi konusunda hızla ilerliyoruz. Çok modern bir diş hekimliği fakültemiz var. 150 diş ünitesiyle, 42 fakülte arasında Türkiye’de altıncı sıradayız. Geçtiğimiz hafta arkadaşlarımız Kuzey Irak’taydılar. Yakında Azerbaycan’a gidecekler. Bu bölgelerden hasta kabul etmeye başlayacağız. Üniversiteler, artık bilim ve teknoloji üreten değil, aynı zamanda kendi ekonomik kaynaklarını da geliştirmeleri lazım. Orta Doğu’daki insanlar tedavi için Hindistan veya Avrupa ülkelerine gidiyor. Kat kat fazla ücret ödüyorlar. Sağlık turizminin artırılması için de gayret içindeyiz. İnönü Üniversitesi olarak Malatya Teknopark bünyesinde sağlık turizmi şirketi kurduk.” şeklinde konuştu.





Editör: TE Bilisim