Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Yasası'nda çok önemli değişiklikler yapmak üzere harekete geçti. Yeni taslağa göre, sosyal paylaşım siteleri ve mail gibi internetten şarkı paylaşmak yasaklanacak. Yasak kapsamına film paylaşmanın da gireceği bildirildi.

Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”

İnternetten şarkı paylaşmak yasaklanacak ve yasağa rağmen paylaşanlar robot yazılım ile yakalanacak. "İnternetten şarkı paylaşmak yasak" kararına uymayanlara ise yasa ihlali nedeniyle 2 bin TL'ye kadar para cezası verilecek.

Hürriyet'ten alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Telif Hakları Yasası'nda yapılacak değişiklik ile telif hakkının daha fazla garanti altına alınacağını belirtti.

Düzenlemeyle radikal kararlara imza atılacağını savunan Abdurrahman Çelik, "Yeni çalışma ile bilgisayarınızdaki filmi, müziği, kitabı, fotoğrafı paylaşırsanız suç işlemiş olacaksınız. Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden ya da mailiniz üzerinden bir sanatçının şarkısını paylaşırsanız 500 TL'den 2 bin TL'ye kadar para cezası ya da eserleri bir CD'ye kopyalayıp paylaşırsanız o zaman 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alabilirsiniz. Ancak link paylaşırsanız bunun cezası yok. Çünkü link yasal bir yeri adres göstermektir" dedi. İnternetten şarkı paylaşmak yasaklanacak.

SERBEST PAYLAŞIM DÖNEMİ BİTİYOR

Facebook ve Twitter üzerinden her gün milyonlarca şarkı paylaşımı yapılıyor. Ancak artık İnternetten şarkı paylaşmak yasaklanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, yapılacak yasal düzenleme ile Türkiye'de sınırı hiç çizilmeyen bir alanın sınırlarını belirleyecek. Serbest paylaşım dönemini bitirerek, eser sahiplerinin haklarını internet üzerinden de koruyacak. Çalışmanın bir benzeri Fransa'da bulunuyor, ancak Türkiye'de yapılan değişikliğin, kapsadığı alan ve getirdiği yenilik ile dünyada bir ilk olma özelliği taşıyacağı bildirildi.

Editör: TE Bilisim