YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (SASKİ) ihale yoluyla yaptırdığı Yenikent İsale Hattı inşaatında çalışırken düşerek sakat kalan inşaat işçisi, gerekli güvenlik önlemlerini almadığı ileri sürülen taşeron firma ile SASKİ'ye 135 bin liralık tazminat davası açtı.

Evren Mahallesi'nde yaşayan 3 çocuk babası Cengiz Torun (54), iddiaya göre, geçen sene su isale hattının ihalesini alan inşaat firmasında kalıp ustası olarak işe başladı. Sigortasız işçi olarak çalıştırıldığı öne sürülen Torun, geçen yıl 1 Ekim'de çalıştığı yerden düşerek yaralandı. Torun'un belden aşağısı felç kaldı. Sakat kalan Torun, gerekli güvenlik önlemlerini almadığını öne sürdüğü inşaat şirketi ile sorumluluğu bulunan SASKİ'ye Sakarya İş Mahkemesi'nde 130 bin lirası manevi, 5 bin lirası da manevi olmak üzere toplam 135 bin liralık tazminat davası açtı.

Torun'un avukatının mahkemeye sunduğu dilekçede, inşaat şirketinin bir yetkilisinin kazadan bir gün sonra Torun'u hastanede ziyaret ederek “eğer iş yerinde çalışmadığını , sadece ziyarette bulunduğunu ve şikayetçi olmadığını beyan etmesi durumunda işine son verilmeyip, tüm zararlarının karşılanacağını beyan ettiği öne sürüldü.

Torun'un da geçirdiği kazanın kendisinde bıraktığı tahribatın boyutlarını bilmeden, işinden olma korkusunun yanı sıra, tüm zararlarının giderileceği düşüncesi ile isale hattında çalışmadığını ve gezerken düştüğünü söyleyerek ceza yargılaması açısından şikayetçi olmadığı, ancak belden aşağısının felç kaldığının ortaya çıkması ve şirketin 10 gün boyunca hiçbir şekilde yardımda bulunmaması üzerine yeniden şikayetçi olduğu ileri sürüldü.

İsale hattında çalıştıkları öne sürülen iki işçinin polise verdikleri ifadede Torun'un inşaatta çalışırken düştüğünü söyledikleri kaydedildi. Dava dilekçesinde Torun'un şirket yetkilisi tarafından, hile ile kandırılarak farklı beyanda bulunmaya zorlandığı iddia edildi. Ayrıca, Torun'un ceza yargılamasına konu hile ile alınmış şikayette bulunmama beyanının, hukuk yargılamasını etkilemediği kaydedildi.

Torun, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, geçirdiği kaza nedeniyle belden aşağısının tutmadığını söyledi. İstanbul'da ki bir hastanede 50 gün fizik tedavi gördüğünü kaydeden Torun, "Ben ve ailem çok zor günler geçirdi. Sıkıntılarımız bitmedi. Tedavim halen sürüyor. Doktorlar yürümem için umut vermedi." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim