Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı
IŞİD terör örgütü, Suriye'nin sınır hattında yaşayan Türkmenleri baskı altında tutmaya devam ediyor. Yaklaşık 2 yıldır kontrol altında tuttukları köylerde tarlalar ekinsiz kaldı. Kendilerine ait topraklara gidemeyen Türkmenler, topraklarının bakımsız kaldığını söylüyor.

IŞİD zulmü, Suriye'deki Türkmenleri bunaltıyor. Ele geçirdikleri köylerde arazileri devlet malı olarak sahiplenen örgüt, toprağın üstündeki canlı, cansız tüm varlıkları sahiplenmiş durumda. IŞİD'den kaçanlar, tarlalarına giremediği gibi, himayesinde olanlar da eldeki tarlalarını ekemiyor. Arpa, buğday, mercimek, fıstık ve zeytin gibi ürünler yetiştiren vatandaşlar, 2 yıldır tarlalarından verim alamıyor. Özgür Suriye Ordusu'na ait arazilere de girişi yasaklayan IŞİD, kırsalda can damarı olan geçim kaynağı ürünlerin yetiştirilmesine imkan tanımıyor. İral, Çobanbey, Bareh, Toybuk, Cekke ve Harcele köyleri ekin probleminin yaşandığı köylerin başında geliyor. 2 yıldır tarlalarını süremediklerini ve IŞİD tehdidinden dolayı kaçtıklarını anlatan Türkmen bir vatandaş, “Artık köyümüze geir dönmek istiyoruz. Tarlalarımız ekinsiz kaldı. IŞİD'den dolayı hiçbirşey yapamıyoruz.” dedi.

Cephe hattından kaçan ve Suriye sınırına yakın bir bölgede çadırlarda yaşayan Türkmenler de IŞİD tehdidinin başladığı günden bu yana mahsul alamıyor. Köyleri yanıbaşlarında olmasına rağmen giremeyen vatandaşlar, büyük bir problemle karşı karşıya olduklarını anlatıyor.

1,5 yıldır köyüne giremediğini anlatan Türkmen S.M, “Arazilerimiz ekinsiz kaldı. Orada bulunan akrabalarımız da ekemiyor. Kimimizin yurt dışına çalışan ajan olduğunu söyleyip tutuklama hamlesinde bulunuyorlar.” diye konuştu. A.S isimli Türkmen de IŞİD'in hükümet gibi davrandığını kaydederek, “2 yıldır mahsul alınamıyor. Bütün arazileri devletin malı olarak görüyorlar. Hiçbirşey ektirmiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim