Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!
Adana’ya Suriye'den gelebilecek muhtemel füze saldırılarına karşı Hollanda tarafından kurulan ve 2 yıllık görev süresi dolan patriot füze savunma sistemlerinin yerine, İspanyol patriotları konuşlandırıldı. Görevi Hollanda'dan devr alan İspanya’ya ait 5 füzeden oluşan 1 batarya Adana Havalimanı bitişiğindeki Korgeneral Recai Engin Kışlası'na yerleştirildi. Petroitler için İncirlik’teki 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı’nda Hollanda ve İspanya askeri birlikleri arasında devir teslim töreni düzenlendi.

Vali Mustafa Büyük, Hollanda Kraliyet Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Martinus Cornelis De Kruif, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro, İspanya Kara Kuvvetleri Komutanı Koregenerel Francisco Javiar Varela Salas, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Bahadır Köse, 10’uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile askerlerinin katıldığı tören İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Hollanda Milli Marşı’nın çalışması ile bu ülkenin bayrağı gönderden indirilip, NATO flamasının devir-teslimi gerçekleşti. İspanya Milli Marşı’nın çalınması ile İspanya bayrağı göndere çekildi.

Programda konuşan 2. Orda Komutanı Orgeneral Adem Huduti, yaklaşık iki yıl önce Türkiye’nin talebi üzerine NATO’nun Suriye’den gelebilecek balistik füze tehdidine karşı ülke topraklarını savunmak amacıyla hava savunma kabiliyetini artırmaya karar verdiğini hatırlattı. NATO ülkelerinin Türkiye’nin isteğine kuvvetli bir taahhütle cevap vermesinden büyük memnuniyet duyduklarına belirten Huduti, “Hollanda’nın Türkiye’nin hava savunmasına verdiği destek, dikkate değer ve ittifak dayanışmasının somut bir göstergesidir. Bugün ayrıca Hollanda Patriot Birliğinden görevi devral İspanya Petroit Batarya Komutanı ve personeline güçlü bir hoşgeldiniz diyorum. Katkılarından doyayı ABD, Almanya ve diğer müttefik ülkelerin personeline teşekkür ediyorum.” dedi.

"OLAĞANÜSTÜ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ"

Güvenlik problemlerinin yaşandığı olağanüstü bir dönemden geçildiğini vurgulayan Orgeneral Huduti, “Suriye’deki gelişmeler, müttefik ülkelerin güvenliğini olumsuz etkileyecek potansiyeli barındırmaya devam ediyor. Bu tehditlere karşı koymak, her şeyden önce NATO’daki dayanışma kadar bölgedeki risk ve tehditle ilgili olarak ortak bir anlayışı gerektirmektedir. Türkiye, NATO’nun füze savunma gayretine son derece yüksek bir destek sağlamaktadır." diye konuştu.

Hollanda Patriot Birlik Komutanı Albay Niels Vredegoor ise görevlerinin Adana’yı Suriye’den gelecek muhtemel bir balistik füze tehdidine karşı korumak olduğunu ifade etti. Vredegoor, "Bu görevi yerine getirebilmek için teçhizat, personel ve destek unsurları gereklidir. Bir şehri balistik füzelerden korumak için petriot savunma sistemimiz gibi çok gelişmiş ekipmanlar gereklidir. Bu sistem 24 ay boyunca 7 ay 24 saat kullanıldı. Bunun sonunda Adana’yı 17 bin saat aralıksız korumak gibi etkileyici bir sonuca imza attık." ifadelerini kullandı.

İspanya Patriot Birlik Komutanı Yarbay Jorje Cotorruelo ise NATO üyesi ülke olarak bugünden itibaren Türk hava sahası güvenliğini taahhüt etmeye katkı sağlayacaklarını dile getirdi. Cotorruelo, şöyle devam etti: "Güvenlik toplumumuzun gelişimindeki temel konulardan biridir. Sınırlarımız içinde ve dışında silahlı kuvvetlerimizin icra ettiği daimi görevler, herhangi bir tehdide karşı halklarını güvende tutmak için NATO ülkelerinin katkısını göstermektedir.Güvenlik tüm yıl boyunca 7/24 esasına göre sağlanmalıdır. İspanya askerlerinin Adana’yı taktik balistik füze tehdidinden korurken, gururla kendi ülkemizi temsil ettiklerini varsaymaları çok emek gerektiren ve süreklilik isteyen bir çabadır."

Programda 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, Hollanda Patroit Birlik Komutanı Niels Vredegoor’a liyakat nişanı ve beratı ile Genel Kurmay Başkanı adına şilt takdim etti.


Editör: TE Bilisim