Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
 Tarihte Bugün: Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluş Tarihi.
Bapheus (Yalakova) Savaşı, 27 Temmuz 1302
...
Deniz yoluyla gelen Bizans gemileri ise İzmit körfezinin güney kıyısındaki Hersek bölgesinde sessizce kıyıya yanaştılar ve yine hiç gürültü çıkarmadan atları ve askeri teçhizatlarıyla Dil iskelesinden karaya çıktılar. Bizanslıların planlarını öğrenen Osman Gazi 5 bin kişilik süvari ve yaya askerinden oluşan kendi kuvvetlerini gizlice Hersek bölgesine getirmiş ve çıkarma yerlerinin yakınlarına yerleştirmişti. Karaya çıkar çıkmaz hemen üstlerine saldırdılar. Bizans askerleri bu ani saldırıda tam bir baskın yemişler ve toparlanmaya imkân bulamadan gafil avlanmışlardı. Yalnız Alan paralı askerleri direniş gösterebildi ve Bizans piyadelerine kalkan olarak gemilere kaçmalarını ve İstanbul’a dönüşlerini sağladılar. Bir kısım asker de İzmit’e kaçmıştı.
Bapheus savaşı zaferle sonuçlanmıştı. Tarih 27 Temmuz 1302’dir ve Osmanlı Devleti’nin kesin kuruluş tarihi olarak da söylenir...
Kaynak; Halil İnalcık, Devlet-i Aliyye, s. 16-17 ve Osmanlı İmparatorluğu Klâsik Çağ (1300-1600), s. 12; İ. H. Uzunçarşılı, c.I, s. 109.

Editör: TE Bilisim