Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Sağlık Bakanlığı, kornea bağışının yetersizliği nedeniyle yurt dışından kornea getirmeye başladı. İlk etapta Amerika’dan getirilen 32 kornea, bekleme listesinde bulunan görme sorunu yaşayan hastalara nakledildi. 4 bin 430 hasta için toplam 4 bin 905 korneaya ihtiyaç olduğunu belirten Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, “Yurt dışından bugüne kadar 32 kornea getirildi. Biz bakanlık olarak 5 bin korneayı temin etmek üzere Bakanlar Kurulu bize izin verdi. İçeriden 2 bini temin edilirse kalanı yurt dışından getirilecek.” dedi.

Yurt dışından ithal edilen korneaların nakledildiği ilk hastalar ve bu korneaları nakleden ekip basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen toplantıya Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Osman Güler, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Göz Bankası Müdürü ve Göz Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Burcu, proje ekibi ve hastalar katıldı.

Türkiye'de organ nakli ile ilgili 7 -8 yıldır her yıl artan önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, “Organ nakli hizmetlerinde altyapının iyileştirilmesi, nakledilen organların daha uzun süre yaşaması ve organ bağışını artırmayı hedefliyoruz. Dünyada organ temininde sıkıntı var. Bazı ülkeler iyi durumda olmasına rağmen birçok ülkede sıkıntı yaşanıyor. Toplam nakil sayıları 500’lerden 4 binlere ulaştı. Kadavradan yapılan nakillerde her yıl yüzde 20-30’lar oranında artıyor.” diye konuştu.

Korneanın bir organ olduğunu ve kornea naklinin de organ nakli ile aynı kapsam içinde değerlendirildiğini belirten Şencan, “Kornea da ancak bir kadavradan temin ediliyor. Bu programımızın amacı yurt içi kaynaklardan kornea teminini artırmayı hedefliyoruz, ancak yurt içinden temin edilen sayının yetmediği yerde bekleyen hastalarımızı bir an evvel ışığa kavuşturabilmek için eksik kalan kısmı da yurt dışından temin etmek suretiyle hastaların ışığa kavuşmasını sağlamak. Yurt dışından teminle ilgili tüm ek maliyetleri, hastalarımıza herhangi bir ücret yansıtmadan Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden devlet tarafından karşılanıyor.” şeklinde bilgi verdi.

Proje kapsamında yurt içinden temin edilen kornea sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Şencan, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl Ankara’da pilot olarak başlattığımız çalışma ile geçen yıllara oranla kornea bağışları arttı. Geçen yıl Ankara Hastanesi'nde yıllık 60 olan kornea temin edilirken geçen yıl Haziran'dan bu yana bu rakam 223'e çıktı. İstanbul Beyoğlu’nda ilk 4 ayda bağış 75’e çıktı. Ege Üniversitesi’nde geçen yıl 140 iken bu yılın ilk 4 ayı 81 olarak gerçekleşti. Lütfi Kırdar’da geçen yıl 94 bağış varken bu yılın ilk 4 ayı 233 rakamına ulaştı. Eskişehir’de 2012’de 100 iken bu rakam bu yılın ilk 4 ayı 50 oldu. Dicle üniversitesinde rakam 300’e ulaştı.”

ÜLKE GENELİNDE 4 BİN 905 KORNEAYA İHTİYAÇ VAR

Yurt dışından bugüne kadar 32 kornea getirdiklerini vurgulayan Şencan, "Bizim yıllık 2 bin 500 civarında yeni kornea ihtiyacı olan hastamız ortaya çıkıyor. Toplam 4 bin 430 hastamız için 4 bin 905 korneaya ihtiyacımız var. Bazılarına iki kornea nakli gerekiyor. Bunun hepsini yurt dışından temin etmemiz söz konusu değil, ama 5 bine kadar temin etmek üzere Bakanlar Kurulu bize izin verdi ücretini karşılamak üzere. İçeriden 2 bin temin edilirse kalanı yurt dışından getirilecek." dedi. Şencan, gelen korneaların ABD'deki göz bankasından alındığını ifade ederek, "Korneanın teminini Sağlık Bakanlığı, Bakanlar Kurulu'nun onayı ile karşılıyor, yapılan işlemlerin ücretini de SGK ödüyor. Vatandaşlardan hiçbir şekilde ek bir ücret alınmıyor." diye konuştu.

KORNEA SIKINTISI

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Göz Bankası Müdürü ve Göz Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Burcu da hastaneleri bünyesindeki göz bankasının 1996 yılında kurulduğunu ve çok sayıda nakil ameliyatı yapıldığını söyledi. Son 4 -5 yılda kornea temini bakımından sıkıntılar oluştuğunu belirten Burcu şunları söyledi: “Son 2 yıllık süreçteki yapılanma sonrasında kornea alım sayımızı artırdık. Aynı zamanda bekleme listesindeki hastaları azaltmak amacıyla da Sağlık Bakanlığının girişimiyle yurt dışından kornea getirilmesi için bir şartname hazırlandı. En iyi korneanın getirilmesi amaçlandı. Bu kapsamda, gelen korneaların bir gün öncesinden bilgileri geliyor. Hastalar için uygun bulunduğunda kabul ediliyor ve ertesi gün geldiğinde kabul komisyonu tarafından kornealar muayene ediliyor, uygun görüldüğünde hazır bekleyen hastalara aynı gün ameliyatları gerçekleşiyor. Hastanemizde haftada 12-15 ameliyat yapıyoruz."

İthal edilen kornealardan sonra ameliyat olan ve gözleri görmeye başlayan hastalar ise gerçekleştirilen operasyonun ardından gözlerinin görmeye başladığını anlattı. 2,5 yaşında yere düşmesi sonucu gözündeki korneayı kaybeden Mahmut Devebakan (5) yurt dışından getirilen kornea sayesinde yapılan nakil sonrasında gözüne kavuşanlardan. Bir yıldır kornea nakli için Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden Ankara'ya gelen Mahmut, büyüyünce doktor olmak istediğini söyledi.

Editör: TE Bilisim