Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Memiş, telefon, kısa mesaj ve elektronik posta ile tacizin, 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek yeni kanunla son bulacağını söyledi. Memiş, kişileri telefon, SMS ve elektronik posta ile rahatsız edenlere bin TL’den başlayıp 50 bin TL’ye kadar varan para cezaları kesileceğini ifade etti.

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 'Tüketici Hukuku Sempozyumu' düzenledi. İzmir Birinci Tüketici Mahkemesi Hakimi Ahmet Yıldırım, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Tekin Memiş, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Emre Gökyayla, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat Aydoğdu ile Doç. Dr. Serkan Ayan, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat Atalı ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Vural Seven ile Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türkmen sempozyuma konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumda, başta bankalar olmak üzere firmaların tüketicileri telefon, SMS ve elektronik postalarla rahatsız etmesi ele alındı. Prof. Dr. Tekin Memiş, komisyon başkanlığını üstlendiği Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un buna son vereceğini açıkladı. 23 Ekim’de Meclis’te kabul edilen yasanın 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe gireceğini dile getiren Prof. Dr. Memiş şunları söyledi:

ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR

“Bankalar ve bazı firmalar kişileri cep telefonlarından ısrarla arıyor, açmazsanız da aramaya devam ediyor. Aynı şekilde hiç ilginiz olmayan yerlerden SMS’ler ve elektronik postalar yağmur gibi yağıyor. Bu kanunu hazırlarken üzerinde en fazla durduğumuz konu istenmeyen ticari SMS’ler, telefon aramaları, elektronik postalar ve faks iletileri oldu. Tüketicilerin şikayetçi olduğu bu durum nedeniyle bankalara ve GSM operatörlerine karşı ciddi mücadele verdik. Bize karşı kulisler yapıldı, lobi faaliyetleri yürütüldü, bu yüzden kanun 2 yıl bekletildi. Tüm bunlara rağmen tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tüm ticari mesajlara önceden izin şartı getirilmesini ve tüketicinin talebi halinde sonradan da iptal edilebilmesini kanuna ekledik, bu haliyle Meclis’te kabul edildi. 1 Mayıs’tan itibaren uymayanlara bin TL’den başlayıp 50 bin TL’ye varan para cezaları kesilecek.”

KİŞİLER VE VERİLERE KORUMA

Yeni yasanın kişisel bilgileri koruyacağını savunan Prof. Dr. Memiş, şu bilgileri verdi: “Kişisel verilerin korunması, kanunun önemli hedeflerinden. Bu konunun önemi gelecekte daha da anlaşılacak, çünkü her tarafta elektronik izler bırakıyoruz. Adeta camdan insanlar haline geldik, içimiz de dışımız da şeffaflaştı. Nerede, ne yaptığımız artık gizli ve saklı değil, iletişim araçları sayesinde her yerde iz bırakıyoruz. Alışkanlıklarımız, kimlerle görüştüğümüz, nerelere gittiğimiz, arkadaşlarımız kısacası bize dair her şey elektronik ortamda mevcut. Bu bilgilerin özel sektöre karşı korunması, istemediğimiz yerlere verilmesinin engellenmesi gerekiyordu. Kanun işte bunu hedefliyor. Firmalar, ticari işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumlu olacak ve kişinin onayı olmadan üçüncü kişilere artık iletilemeyecek.”

Editör: TE Bilisim