Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!
Bugün saat 10.36’da yaklaşık 30 ilde birden elektrik kesildi. Sebebi henüz bilinmeyen kesinti, İzmir’de 5 saate ulaştı Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’de elektrik yokluğu toplu ulaşımdan trafiğe, hastanelerden üretime kadar oldukça geniş bir alanda olumsuz etki yapıyor. Yer yer su kesintileri de başladı. Metro ve İZBAN gibi demiryolu ulaşımı tamamen durdu. Yolcular, belediyenin koyduğu ek otobüs seferlerine yönlendirildi. Trafik lambaları çalışmadığı için trafiği polisler yönlendirmeye çalıştı. Çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi.

İZBAN'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Metropol kentler başta olmak üzere ülkemizin büyük bölümünde, saat 10.36'da yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle İZBAN'a ait seferler, zorunlu ve geçici olarak hizmet dışı kaldı." denildi.

ASANSÖRDE MAHSUR KALDILAR

İZBAN ve metro istasyonlarına giden vatandaşları, görevliler bilgilendirerek otobüs duraklarına yönlendirdi. Halkapınar istasyonundaki asansörde bulunanlar mahsur kaldı. Yaklaşık bir saat boyunca içeride bekleyen vatandaşlar, görevlilerin çalışmaları sonucu çıkarılabildi.

VATANDAŞTAN İLGİNÇ YORUM

İzmir’de elektrik kesintisi sebebiyle metroyu kullanamayan vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Metronun kapalı olduğu söylenerek geri çevrilen bir vatandaş, "Belki hani seçimlerin provasını yapıyorlardır. Trafoya giren kedileri hazırlamışlardır." dedi.

Kesintinin uzun sürebileceğinin öğrenilmesiyle harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN ve metro istasyonlarındaki vatandaşları, güvenlik görevlileri vasıtasıyla otobüslere yönlendirdi. ESHOT, şehir genelinde ek otobüs seferleri koydu. İZBAN trenlerinden üçünün yolda kaldığı, istasyonlara 10 dakika uzaklıkta duran trenlerdeki yolcuların, yine otobüslerle tahliye edildiği bildirildi. Bu trenlerde özellikle yürüyen merdivenlerden çıkan vatandaşların zorluk yaşadığı, bazılarının da asansörde kaldığı gözlendi.

SU KESİNTİLERİ BAŞLADI

İzmir’de elektrik kesintisi sebebiyle bazı bölgelere su verilemiyor. İZSU Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Buca, Hatay'ın üst kesimleri, Kadifekale, Yeşilyurt, Gaziemir, Görece Mahallesi, Karabağlar'ın üst kesimleri, Bornova'nın üst kesimleri, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli'nin üst kesimleri, Güzelbahçe, Narlıdere ve Balçova'nın üst kesimlerinde zorunlu su kesintisi yapıldığı belirtildi.

EMO ŞUBE BAŞKANI: KESİNTİ CİDDİ BİR YÖNETİM ZAAFİYETİ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, elektrik kesintilerini değerlendirdi. Ulutaş, Avrupa-Türkiye ana besleme hattındaki arızadan kaynaklandığı belirtilen elektrik kesintisinin ciddi bir yönetim zafiyetini gösterdiğini söyledi. TEİAŞ'ın, kesintinin sebebini Avrupa-Türkiye ana besleme hattındaki arıza olarak açıkladığını belirten Ulutaş, "Kesintilerin 30 ili kapsaması ciddi bir sıkıntı. Bu illerde yüksek yapılar, havaalanları, sanayi tesisleri, metrolar ve raylı sistemlere enerji verilememesi, kent yaşamını felç etti. İlerleyen saatlerde devreye alma gecikirse daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Bu çok ciddi ve önemsenmesi gereken bir hadise." diye konuştu. Daha önce de 2007 yılında benzer bir kesinti yaşandığını ve 11 saat sürdüğünü hatırlatan Ulutaş, şunları kaydetti: "Şu anda gelen açıklamalar yeterli değil. Eğer Avrupa-Türkiye arasındaki bağlantıda yaşanan problem bu arızaya neden olduysa ciddi bir enerji yönetim zafiyeti olduğunu gösteriyor. Kesintiler de 30 ili birden kapsıyorsa sistemin bakımında, işletmesinde, yönetiminde acil durum senaryoları oluşturulup bunların hemen devreye alınmasında ciddi sıkıntılar olduğu açık."

Editör: TE Bilisim