Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TAP tarafından sürdürülen Atık Pil Kampanyası’nın hazırlıkları bu yıl erken başladı. 6 kategoride dereceye girenler, bisikletten LCD televizyona kadar pek çok hediye kazanacak. Okullar kategorisinin birincisinin bahçe ve çevre düzenlemesi ise İZBETON tarafından yapılacak. Her yıl Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ‘Atık Pil Kampanyası’nın 16.'sı 5-7 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek. Kampanyaya katılmak isteyen çevre dostları, yıl boyunca topladıkları kullanılmış pillerini Belediyenin giriş kapısında kurulacak stanttaki kumbaralara atabilecek.

Daha fazla atık pil toplanmasını sağlamak ve pillerin neden olduğu çevre kirliliğini minimize etmek amacıyla yapılan kampanyaya, geçen yıllardan farklı olarak bu yıl “muhtarlıklar” kategorisi eklendi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle sürdürülen örnek kampanya bu yıl yetişkinler, gençler, çocuklar, okullar, firmalar ve kurumlar, anaokulları ve muhtarlar olmak üzere toplam 6 kategoride düzenlenecek. Her kategoride dereceye giren çevreye ve doğaya duyarlı İzmirliler, cep telefonu, notebook, LCD televizyon, bilgisayar, fotoğraf makinası, dijital fotoğraf çerçevesi, bisiklet, ipod, klima, projeksiyon makinası, pcb oyun konsolu, masa tenisi ve satranç takımı, DVD player gibi teşvik ödülleri kazanacak. Okullar kategorisinin birincisinin bahçe ve çevre düzenlemesi ise İZBETON tarafından yapılacak.

Çocuklar başta olmak üzere tüm İzmirlilerin ilgisiyle her geçen yıl büyüyen kampanya çerçevesinde 2007 yılında 8 ton, 2008 yılında 8.6 ton, 2009 yılında toplam 13.4 ton, 2010 yılında 21.1 ton, 2011 yılında 25 ton, 2012 yılında ise 27.6 ton atık pil toplanmış ve uygun şartlarda doğaya zarar vermeden bertaraf edilmişti. 2013 yılında bu rakamın daha da artması bekleniyor. Sürdürülebilir çevre konusunda önemli çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplanan pilleri, Harmandalı Düzenli Depolama Alanı’nda özel olarak hazırlanan Çevre ve Orman Bakanlığı’nca onaylı Atık Pil Bertaraf Deposu’nda bertaraf ediyor. Geri kazanımı mümkün olan piller ise Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile anlaşması bulunan elektrikli ve elektronik atıkların geri kazanım lisansına sahip işletmede geri kazanılıyor.

Editör: TE Bilisim