Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
Suriye’deki iç savaştan kaçan sığınmacılar, İzmir’in Konak ilçesi Basmane semtinde boş buldukları her alanda yaşamaya çalışıyor. Yeşil alanlara yataklarını ve kilimlerini seren Suriyeliler, burada uyurken Yunanistan üzerinden Avrupa’ya kaçmak için gün sayıyor. Sığınmacılar arasında iki üç kez botla Avrupa’ya kaçma girişiminde bulunanlar bile var. Suriyeliler, 1-2 bin dolar arası para ödeyerek, Avrupa’ya gitmek için sıra bekliyor.

Basmane'nin sokaklarında, kaldırımlarında, orta refüjlerde, yeşil alanlarda ve hemen hemen her ağacın altında Suriyeli sığınmacılar görmek mümkün. Oteller Sokağı, Gar Meydanı, Basmane Meydanı ve Kültürpark çevresi, özellikle son bir aydır sığınmacılarla dolu. Semt civarındaki otellerde yer bulamayanlar meydanlarda, kahvehanelerde, camilerde, sokak aralarında, duraklarda gruplar halinde uyuyor.

Suriyeli sığınmacılar, burada geçirdikleri zaman içinde kendilerini Avrupa’ya kaçıracak kişileri bekliyor. İddiaya göre kişi başı bin ile 2 bin dolar ödeyerek Avrupa’ya kaçmayı planlıyorlar. Suriye’de işleri güçleri olduğunu, evlerini ve her şeylerini bırakarak kaçmak zorunda kaldıklarını anlatıyorlar: “Uzun süredir ailemizin yüzünü göremedik. Orduya katılmamak için kaçtık. Suriye’de para konuşuyor, 300 doları verdin mi pasaport senin. Bir aydır buradayız. İki üç kez Çeşme’den botlarla kaçarken Yunanistan Sahil Güvenliği’ne yakalandık. Onlar da her şeyimize el koyup bizi Türk tarafına bıraktılar ama kaçana kadar deneyeceğiz, başka çaremiz yok.”

Editör: TE Bilisim