DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan, radyoaktif atıklar gömülü olduğun ortaya çıkan fabrika arazisiyle ilgili dava devam ediyor. Eski kurşun fabrikasının faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin 2008 yılında İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada fabrika sahibi Hasan Y., 4 yıl 2 ay hapis ve 100 gün adli para cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi ise kararı bozarak, davanın İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde fabrika müdürü Yıldırım Mustafa I.’nın yargılandığı davayla birleştirilmesini istemişti.

Av. Arif Ali Cangı, radyoaktif atık barındıran fabrikanın altı yöneticisi hakkında, çevreyi kasten kirletmek suçunu işledikleri iddiasıyla savcılığa şikayet dilekçesi verdi. Şikayet üzerine soruşturma başlatan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kadir Karaca, hazırladığı iddianameyle fabrikanın sahip ve yöneticileri hakkında, çevreyi kasten kirletmek suçundan 5'er yıldan az olmamak üzere hapis ve bin gün karşılığı adli para cezası talebiyle dava açtı. İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önceki iki dava dosyası ile Av. Cangı’nın suç duyurusu üzerine açılan üçüncü davayı da birleştirdi. Üç dosyanın birleştirildiği davanın son duruşmasında savcılık, bütün sanıklar için beraat talep etti. Duruşmaya toprakta, suda veya havada kalıcı özellik gösterecek, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye sebep olabilecek şekilde çevreyi kasten kirletme suçundan 5 yıl hapis talebiyle tutuksuz yargılanan sanıklar katılmadı.
Duruşma Savcısı Zeynel Çiçek, mütalaasında suçun 2004 yılı olarak kabulünün gerektiği ve 2004 yılından sonra açık araziye atık atıldığına dair kesin delilin elde edilememesi ve sanıkların üzerlerine atılı suç sabit görülmediğinden tutuksuz yargılanan sanıklar için ayrı ayrı beraat kararı verilmesini istedi. Cangı, mütaalaya karşı diyecekleri için süre istedi. Mahkeme heyeti de karar için duruşmayı erteledi.

Duruşmadan sonra açıklamalarda bulunan Av. Cangı, "Nükleer santralların gündemde olduğu günümüzde, santral olmadan santral atıklarının yargılamasının yapıldığı bu dava son derece önemlidir. Verilecek karar sadece davanın taraflarını değil, herkesi yakından ilgilendirmektedir. Davanın tipik bir çevre ceza davası olması açısından da sonucu, çevre sağlığının ve canlı yaşamının korunması açısından son derece önemlidir. Buna karşın savcı tarafından zaman bakımından beraat mütalaasında bulunulması kaygı vericidir. Bir dahaki celsede esas hakkındaki iddialarımızı ayrıntılı olarak mahkemeye sunacağız. Sayın savcı, fabrikanın 2010 yılına kadar faaliyetini sürdürdüğünü ve atık ürettiğini, 2007 yılında tehlikeli atıkların yanısıra alanda nükleer atıkların ortaya çıktığını görmezden gelmiştir. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin başvurusu üzerine düzenlenen iddianameyle açılan ve bu dosya ile birleşen davadaki iddia ve deliller yok sayılmıştır. Savcının beraat mütalaasına karşın ileri süreceğimiz deliller ve açıklamalardan sonra mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verileceğini bekliyoruz." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim