Yaylalar ve gözeler şehri Kürtün'de maden işletmesi istemiyoruz! Yaylalar ve gözeler şehri Kürtün'de maden işletmesi istemiyoruz!
Yapımcılığını tiyatro oyuncusu Ergün Özfırıncı'nın yaptığı, Serkan Özyumşak'ın yönettiği ‘Kadına Şiddete Son' temalı 'Ayna' adlı kısa filmin ilk gösterimi Adana Ticaret Odası Konferans salonunda yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, İş Kadını Demet Sabancı, Gazeteci Pelin Öker, Oyuncu Necip Memili, Psikiyatrist Sabri Yurdakul, Psikolog Göksu Telmaç, Oyuncu Ergün Özfırıncı, Güzellik Uzmanı Eşegül Şimşek ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Sanatçısı Nevin Apaydın’nın rol aldığı sekiz dakikalık filmde ‘kadına şiddet son’ mesajı veriliyor.

ŞİDDET AİLEDE ÖĞRENİLİR

Gösteri sonrası filmde rol alanların konuyla ilgili görüşlerini paylaştıkları toplantıda konuşan Psikolog Göksu Telmaç, normal bir çocuğun ‘büyüdüğümde insanları döverim’ demeyeceğini söyledi. Şiddetin ailede öğrenildiğini belirten Telmaç, “Biz teknolojik hızla giderek birbirine yabancılaşan, başı dönen bir dünyayız. Bazı değerlerimizi kazanç gibi görmeye başladık. Bir çocuk hayatında en doğru iki insan olarak anne ve babasını görür. Onların yaptıklarını süzgeçten bile geçirmeden doğru olarak kabul eder. Bizler dayanamadığımızı, sabrımızın taştığını, çok kötü bir gün geçirdiğimizi bahane ederek, çocuklarımıza ufak da olsa şiddet uyguladığımızda, küçükler bu olumsuz davranışı bilinçaltlarına yerleştiriyor.” dedi. Ailelerin kimi zaman ‘çocuğum arkadaşın sana vurursa, sende onu döv’ telkininde bulunduğuna işaret eden Telmaç, böylece onlara ‘saldırmanın’ gerekli olduğunun öğretildiğini kaydetti. Çocuklara ‘şiddetin bir çözüm yöntemi değil’ ceza alınacak bir davranış biçimi olduğu bilincinin verilmesini öneren Telmaç, “Birbirimize ve topluma karşı sergilediğimiz şiddet örnekleri çocuğun zihninde direkt kopyalar oluşturuyor. Kadına, çocuğa; insana ve canlıya son vermek zorundayız. Şiddet hiçbir zaman çözüm değil, anlık bir susturma aracıdır. Daha büyük yaralar açar.” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZI ŞİDDETTEN UZAK BİR ORTAMDA YETİŞTİRELİM

Psikiyatrisit Dr. Sabri Yurdakul ise şiddetin bireyin ‘acizliğinden’ kaynaklandığına inanmadığını ifade etti. Eşin karısı yada çoğuna şiddeti hak olarak gördüğünü anlatan Yurdakul, şöyle devam etti: “Bu cahillik ve acizlik meselesi değil. Bunun çocuklukta görülen bir durumun ileri yaşlarda kontrolden çıkması olarak düşünüyorum. Sorunun çocukluk evresinde bir şekilde önleminin alınması gerekir. Medya ve diğer ilgililer olarak ‘şiddetin yanlışlığını vurgulamamız’ maalesef kimi zaman intiharlarda olduğu gibi bir şeyi özendiriyor. Biz intihar haberlerinin sık verilmesini istemeyiz. Çünkü bir konu olduğunda intiharlar artar. Şiddeti mutlaka gösterelim; ama her şeyden önemlisi evde çocuklarımızı şiddetten uzak bir ortamda yetiştirelim. ”

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ise böylesine anlamlı bir projenin içinde yer almaktan mutluluk duyduğunu vurguladı. Aşağılık kompleksi içindeki toplumlarda şiddetin daha fazla olduğunu savunan Sürenkök, gelişmiş ülkelerde olayın biraz daha içselleştirildiğini ileri sürdü. Bu toplumdan bu sonuç çıktığını söyleyen Sürenkök, şimdi kadınların daha fazla haklarına sahip çıktığını belirtti. Kadın ve erkeğin eşit bir şekilde dünyaya geldiğini anlatan Sürerkök, bireysel şiddetin toplumsal cinnete döndüğünü sözlerine ekledi.

Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise dedesinin ‘kötü erkekten iyi avrat pehlivanı olur’ sözünü aktararak, “Dışarda aciz kalan bir erkek karısına şiddet uyguluyor. Bu iş çocuklukta başlıyor. Sokaktaki küçük bir problemde bile kavga çıkıyor. Artık birilerini bir şey söylemek çok zor. Her an herkes kavgaya hazır gibi. Kızlarımızı okutup bir meslek sahibi yapalım.” ifadelerini kullandı.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Sanatçısı Nevin Apaydın da doğada bile hayvanların dişilerine şefkatle yaklaştığını hatırlattı. Apaydın, programda flütüyle kısa bir dinleti yaptı. Gazeteci Pelin Öker ise ‘cinayet planı’ başlıklı öyküsüyle şiddette dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim