Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşayan Şayide Koyuncu, ailesini geçindirmek ve 2 çocuğuna bakmak için erkeklerin bile zorlandığı bir mesleği yapıyor. Eşinden ayrılan Şekerci, sabahtan akşama kadar mermer fabrikasında ter döküyor.

8 Mart Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kadınlar kendilerine ayrılan bu günü çiçekler alarak veya eğlenceler düzenleyerek geçiriyor. Fakat Fethiye'nin Kemer beldesinde mermer ocağında çalışan Şayide Koyuncu, Kadınlar Günü'nde erkeklerin bile zor yaptığı bir işi yapmaya çalışıyor. Eşinden ayrılan ve 2 çocuğuna ekmek götürmek için kilolarca ağırlığındaki mermerlerle mücadele eden Koyuncu, kendisi gibi aynı fabrikada çalışan 9 kadınla birlikte örnek bir görüntü ortaya koyuyor. Koyuncu, erkek işçilerin yaptığı mermer yıkama, ayıklama, temizleme ve paketleme gibi işleri kendi başlarına yapıyor. Koyuncu baret, eldiven ve maskesini giyerek mesaiye başlayarak, gün boyunca mermer işleyip daha sonra bunları paketleyerek ihracata hazır hale getiriyor.

ÇOCUKLARINA BAKMAK VE KİMSEYE MUHTAÇ OLMAMAK İÇİN ÇALIŞIYOR

İşini severek yaptığını anlatan Şayide Koyuncu, fazla zorlanmadığını belirtti. Eşinden ayrıldıktan sonra çalışmak zorunda kaldığını ve sürekli iş aradığını ifade eden Koyuncu, "Aradığım işi tavsiye üzerine burada buldum. 2 çocuğum var. Evimi geçindirmek ve kimseye muhtaç olmadan geçimimi sürdürmek istiyorum. Göründüğü gibi zor değil. Artık alıştım. Her türlü mermeri kaldırabiliyor, ölçü alabiliyor ve işleyebiliyorum. Makinelerin de hepsini kullanabiliyorum." dedi.

ERKEKLERİN YAPTIĞI HER İŞİ YAPIYOR

Koyuncu ile aynı fabrikada çalışan Seval Şekerci de iş yerindeki ikinci yılını doldurduğunu söyledi. Bu sayede eşine destek olduğunu kaydeden Şekerci, kesim ve paketleme işlemlerini kolaylıkla yaptığını kaydederek şöyle konuştu: "İş yükü her gün aynı olmuyor. Tek sıkıntımız ağır kaldırmak. Diğer tüm işlemeleri kolaylıkla yapıyoruz. Kadınlara tavsiyem bu işlerden korkmasınlar. Kadınlarımız bu sektörde çalışıp ekmeklerini kazanabilir."

"KADINLAR DAHA TİTİZ"

Fabrikanın üretim sorumlusu Maden Mühendisi Serap Dağbaşı, kadın işçilerle uyum içinde çalıştıklarını söyledi. Dağbaşı, fabrikada 35 işçi bulunduğunu, fakat daha hassas olan kadınlarla çalışmanın çok daha kolay olduğunu açıkladı.

Editör: TE Bilisim