Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi’nde 32 yaşındaki Emine Seda Cırık isimli hastanın kalbindeki tıkalı olan ana toplardamarı ameliyatsız açıldı.

İşlemi gerçekleştiren ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Uğur Yazıcı, hastanın son 3 ayda yüzünün sol yarısında ve boynunda meydana gelen şişlikten şikayetçi olarak hastaneye başvurduğunu söyledi. Aynı zamanda şiddetli baş ağrısı da çeken hastanın nöroloji bölümü tarafından da muayene edildiğini fakat bir anormallik saptanmadığını kaydeden Doç. Dr. Yazıcı, “Hastanın tıbbi geçmişinde 3 yaşında iken doğuştan kalp hastalığı nedeniyle açık kalp ameliyatı olduğunu öğrendik. Yapılan incelemeler sonucunda vücudun üst yarısındaki kanı kalbe taşıyan ana toplardamarın tıkalı olduğu tespit edildi. Hastanın tedavisi için bu tıkalı ana toplardamarın açılması gerekiyordu.” dedi.

Detaylı değerlendirmelerden sonra açık ameliyat yapılmaksızın anjiyografi yöntemiyle bu damarın açılmasına karar verildiğini anlatan Doç. Dr. Yazıcı, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Narkoz verilmeksizin, yalnızca kasık bölgesi uyuşturularak gerçekleştirilen ve toplam 1 saat süren işlemle tıkalı damar stent yerleştirilerek tedavi edildi. İşlemden 48 saat sonra hastanın yüzündeki, boynundaki ödem kayboldu, baş ağrısı şikayeti sona erdi. Vücudun üst yarısındaki kanı kalbe taşıyan ana toplardamarın tıkanıklığı ‘Superior Vena Kava Sendromu’ çok nadir karşılaşılan durum ve acil olarak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ölümle sonuçlanabileceği için doğru teşhis, zamanında tedavi önem arz etmekte.”

Editör: TE Bilisim