Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
Sivil Dayanışma Platformu'nun organizasyonuyla İstanbul'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri, Kürt sorunu ve İmralı görüşmelerini masaya yatırdı. Kanaat önderleri, "Barış, İslam temelleri üzerinde kurulmalıdır. Bu şekilde kalıcı barış sağlanmış olur." görüşünde birleşti.

Fatih Berra Hotel'de saat 10.30'da gerçekleştirilen toplantıda Kürt sorununda gelişen barış sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunuldu. Kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Kürt sorunu ve İmralı görüşmeleri ele alındı.

Hazırlanan ortak metni Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan okudu. Bildiride, "Yeni bir çağın arifesindeyiz. Küreselleşme ile beraber ulus devlet siyasetleri yolunda gitmiyor. Bu siyasete bağlı uluslararası ilişkiler, adalet paylaşımı, insan hakları ve özgürlükler pratiği, mülkiyet dağılımı ve eşitlik anlayışı artık büyük bir kriz içindedir. Dünyanın yeniden şekillenmeye başladığı bir tarihsel dönemde ülkemiz açısından da çok önemli değişim ve karar süreçleriyle yüz yüzeyiz. Türkiye sorunlarıyla yüzleşiyor, kabuğunu kırmaya çalışıyor. Tarihinden ve coğrafyasından kaynaklanan değerinin farkına varıyor ve yeni bir vizyon geliştiriyor. Ülkemizin arzulanan seviyeye yükselebilmesi, küresel bir aktör olabilmesi ve güç dengelerini kendi lehine çevirebilmesi için yapısal sorunlarını aşması, yüklerinden kurtulması ve istikrara kavuşması gerekiyor. Eşitlik, özgürlük ve adalet gibi bütün bireylerin ve toplumsal kesimlerin kabullenebileceği değerler etrafında yeni bir bakış açısı oluşturulmalıdır. Bu çerçevede başlatılan görüşme sürecinin önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. İçeriden ve dışarıdan gelebilecek her türlü provokasyonlara karşın, bu sürecin kararlılıkla yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Artık milletimizin bir can kaybına bile tahammülü kalmamıştır. Müslüman milletimizin etnik temelli, mezhep temelli, ideolojik temelli ayrıştırmalara tahammülü yoktur." görüşü dile getirildi.

CEYLAN: PROBLEMLER, DIŞARIDAN İTHAL EDİLMİŞTİR

Sorunların İslam kardeşliğiyle aşılabileceğine dikkat çeken Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan, "Yaklaşık 100-150 yıldır devam eden problemler dışarıdan ithal edilmiştir. Bu sorunların çözümü İslam kardeşliğiyle olacaktır. Çözümü istemeyen kesimlere İslam kardeşliği dediğimizde rahatsız oluyorlar." dedi. Ceylan, çözüm için İmralı görüşmelerini olumlu bulduklarını belirterek, Kürt sorunu çözülmeden büyük devlet olunamayacağını sözlerine ekledi.

Irkçı, şoven, ulusalcı davranışlardan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Gazeteci Yazar Abdurahman Dilipak da, "Doğduğumuz zamanı ve toprağı biz seçmedik. Sınırın diğer tarafındaki kardeşlerimizin sorunları da bizim sorunlarımız. Bu sorunlar birbirini destekleyen sorunlar. Onlarla da ilgilenmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Ensar Vakfı Başkanı Cenk Dilberoğlu ise, Türkiye'nin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına aynı huzur ve barışın yaşanması için atılacak her türlü adımı desteklediklerini vurguladı. Atılan adımların sonuçsuz kalmasını istemediğini belirten Dilberoğlu, "Gelişmeler toplumun tüm kesimleri tarafından desteklenmeli." dedi.

Kürt sorununun yeni bir toplumsal sözleşmeyle kalıcı bir hukuka bağlanacağına inandığını ifade eden Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aydemir de, "Tüm kesimlerin sorunlarını çözebileceğimizi düşünüyorum. Başlatılan bu süreci tüm çalışmalarını destekliyoruz. Çözümün değerlerimiz ekseninde ilerlemesini arzuluyoruz." şeklinde konuştu.

Toplantıya; Anadolu Platformu Turgay Aydemir, Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan, Gazeteci yazar Abdurahman Dilipak, Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurtislam, Gazeteci Yazar Arif Altunbaş, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Gazeteci-Yazarlar Vakfı Temsilcisi Cemal Uşak, Ensar Vakfı Başkanı Cenk Dilberoğlu, İlahiyatçı Ebubekir Sifil, Yeni Asya Temsilcisi Faruk Çakır, Önder Genel Başkanı Hüseyin Korkut, Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, İlahiyatçı -Yazar Mehmet Emin Yıldırım ve bir çok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Editör: TE Bilisim