Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı
Amasya Halk Sağlığı Müdürü Öner Nergiz, vatandaşların ücretsiz olarak kanser taramalarını yaptırmak için aile hekimliklerine ya da kanser erken teşhis merkezlerine müracaat edebileceklerini söyledi.

Nisan ayının ilk haftasına denk gelen ‘Kanser Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde Amasya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından farkındalık sağlanması amacıyla program düzenlendi. ‘Farkındayız Kanseri Yeneceğiz’ sloganı ile düzenlenen program, Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi önünde toplanan protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşın Yavuz Selim Meydanı’na kadar devam eden yürüyüşü ile başladı.
Yavuz Selim Meydanı’nda devam eden programda konuşan Halk Sağlığı Müdürü Öner Nergis, kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Kanserin kalp ve damar hastalıklardan sonra en sık ikinci ölüm nedenini olduğunu hatırlatan Nergis, Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Kanser hastalığının başlıca sebepleri tütün kullanımı, hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve obezitedir. Toplumda sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması, fiziksel aktivitenin teşviki, tütün gibi zararlı alışkanlıkların bertaraf edilmesi ile ciddi oranda kanser oluşumunun önüne geçilebileceği aşikardır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve kanser tarama programları sayesinde erken teşhis ve tedavi imkanı sağlanabilmektedir. Amasya’da erken teşhis anlamında taramalar yaygınlaştırılarak kanser erken teşhis ve tarama merkezlerinin yanında artık aile hekimliklerinde de sık görülen kanserlere karşı taramalar yapılmaktadır.
Yaş aralığı 30 ile 65 olan kadınlarda rahim ağzı kanseri, 40 ile 69 arasında olan kadınlarda meme kanseri, yine yaşları 50 ile 70 olan erkek ve kadınlarda ise kalın bağırsak kanseri taraması ücretsiz yapılmaktadır. Kanserden korunmak kanser tedavisinden her zaman daha ucuz ve daha kolaydır. Halkımızı ücretsiz olarak kanser taramalarını yaptırmak üzere Aile Hekimliklerimize ve Kanser Erken Teşhis Merkezimize davet ediyorum."

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin ise kanserin toplum açısından çok ciddi bir tehlike olduğunu söyledi. Çomaktekin, "Son yıllarda yapılan araştırmalarda insanların en çok kanser hastalığından dolayı öldüğü tespit edilmiştir. Çok sayıda kanser hastalığı türü var. Bu problemi çözmenin en iyi yolu küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza eğitimler vermek, sinsi tehlikenin farkında olmalarını sağlamaktır." dedi.

Program konuşmaların ardından Şeyh Hattat Kemankeş Hamdullah Efendi Eğitim Kültür ve Spor Derneği okçularının ok atma gösterisi ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim