DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
Antalya’da kanser tedavilerini başarıyla tamamlayan 8 kadın alternatif tedavi yöntemleri konulu 30 dakikalık tiyatro oyunu sahneledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 4.’sü düzenlenen 'Kanser Okulu' öncesi Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu’nda sergilenen oyun, çeşitli hastalıkların tedavisinde uygulanan alternatif yöntemlerin olumsuzluklarına dikkat çekiyor. ‘Boşver Okulu, En İyi Komşu Bilir’ adlı 30 dakikalık bir oyuna yaklaşık bir ay süresince hazırlanan ve hayatlarında ilk kez sahneye çıkan kadınların gösterisi bin 200 kişilik salonu dolduranlar tarafından ilgiyle izlendi.

Kanser tedavisi gören 8 kadın, alternatif tedavi yöntemleri konusunda 30 dakikalık bir oyun sahneledi. Oyunun ardından ‘Kanserde Alternatif Tıp ve Tamamlayıcı Tıp’ başlıklı 4’üncü derse geçildi. Medstar Kanser Merkezi Hemotoloji ve Hücresel Tedaviler Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Karadoğan, Türkiye’de her yıl 400 bin yeni kanser vakasının görüldüğünü söyledi. Kanserin, kalp hastalıklarıyla birlikte gelişmiş ülkelerde görülen en önemli ölüm nedeni olduğunu ifade eden Karadoğan, tedavi yöntemlerinde ilk sırayı cerrahi müdahalenin aldığını belirtti. Kanser tedavisinde başarı oranının hızla arttığına değinen Karadoğan, “Tüm kanser türleri birlikte değerlendirildiği zaman tedavi edilebilen kanser vakaları oranı 1970’lerde yüzde 50 iken, 2010’lu yıllarda yüzde 70’in üzerine çıktı.” diye konuştu.

Alternatif ve tamamlayıcı tıp terimlerini de açıklayan Prof. Dr. Karadoğan, şunları söyledi: “Tedaviler, hastalarda yoğun olarak yan etkiler ortaya çıkarıyor. Halsizlik, iştahsızlık, vücut direncinin kırılması, enfeksiyonlar, kanama, kusma, beslenme bozuklukları gibi bir çok yan etki karşımıza çıkıyor. Hastanın beden ve ruh sağlığını bozuyor. Destek tedavilerle durumu düzeltmeye çalışıyoruz. Bu noktada tamamlayıcı tıp ve alternatif tıp terimleri karşımıza çıkıyor. Alternatif tıp nedir? Bizim bilimsel olarak yaptığımız işin yöntemlerini kabul etmeyen çeşitli uygulamalar. Bitkisel veya bazı fiziksel tedavi biçimleri. Tamamlayıcı tıp ise alternatif tıp gibi bizim bilimsel yöntemlerimizi reddetmiyor, yardımcı olmaya çalışıyor. Örneğin kemoterapinin yan etkisi olan bunaltıyı önlemek için zencefil kullanıyor.”

Karadoğan’ın açılış konuşmasının ardından Medstar Kanser Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Hacettepe Üniversitesi Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Hayran, Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Okan Kuzhan ve Tıbbi Onkolog Uzm. Dr. Ayşegül Odabaşı Kargı, “Kanserde Alternatif Tıp ve Tamamlayıcı Tıp” başlığı altında sunum yaptı.

4. Kanser Okulu’nun dersine Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın ve Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek de katıldı. Yönetmenliğini Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’ndan Erdal Gürcan’ın yaptığı oyunu İlker Yavuz yazdı.

Editör: TE Bilisim