Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Kapalıçarşı’nın içinde 80 dükkan barındıran Sandal Bedesteni içindeki esnaf, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tahliye edilmek isteniyor. Devir usulü dükkanlara yerleşen ancak ihale usulü yeniden kiraya verilmek istenen dükkandaki esnaflar ise bu duruma tepki gösteriyor. Kendilerini Bedestene kapatan bir grup esnaf, sorunları çözüleceğine kadar direneceklerini söylüyor. Bedesten Kapısı’ndaki gergin bekleyiş sürüyor.

Edinilen bilgiye göre; Sandal Bedestanı’nda bulunan 80 dükkana 2012 yılının sonlarında çıkmaları yönünde tebligat gönderildi. Yapılan görüşmelerin sonunda dükkanların sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, esnafların iş yerlerini yarına kadar boşaltmasını istedi. Dükkanların ihale usulüyle yeniden kiraya verileceğini ifade eden esnaflar kendilerinin mağdur olduklarını söyledi. Yaptıkları tüm görüşmelerde sonuç alamayan bir grup esnaf ise Bedestene giren 4 tarihi kapıyı içeriden kilitledi ve sorunları çözüleceği güne kadar içeride eylem yapacaklarını belirtti. ‘İhalede hile var’ sloganları atan esnafların Sandal Bedesteni'nin kapısına ‘İşçiyiz, emekçiyiz, ranta geçit vermeyiz’, ‘İşsizliğe çözüm dediniz, işsiz bıraktınız’, ‘Biz terörist değiliz, sadece esnafız’ ve ‘Kapalıçarşı mirastır, mirasına sahip çık’ yazılı pankart ve döviz astığı görüldü.

'MUTABAKATA VARMADAN ÇIKMAYACAĞIZ'

Tarihi kapının arkasından gazetecilerin sorularını cevaplayan 25 yıllık esnaf İlyas Öztürk, “Bizlere 2012 sonunda dükkanların boşaltılması için tebligat geldi. Dükkanları restorasyon karşılığında uzun vadeli kiralama yolu ile kiraya çıkaracaklar. Biz görüştük. Kimse bizi muhatap almadı. Ankara’ya gittik. Çözüm bulamadık. Hiçbir zaman kiramı geç yatırmadım. Bu zaten bizim borcumuz. Şu an vakıflar bizi muhatap almıyorlar. Biz kendimizi kilitledik. Buradan çıkmayı düşünmüyoruz. Mutabakata varmadan çıkmayacağız.” dedi.

Sandal Bedesteni Koruma, Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği adına açıklama yapan Murat Çetin, “Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sandal Bedesteni onarıma ihtiyaç olmadığı halde kurul kararı olmadan hile ile uzun süreli kiralama modeliyle yatırım planına almıştır. Bedesten'de 80 esnaf var. Hile ile onarım hakkımız elimizden alınmış, sözleşmelerimiz feshedilmiştir. Buranın geliri arttırılacaksa bizlerle gelir arttırılabilir. Bizler devir usulü kiracılarız.” diye konuştu.

SANDAL BEDESTENİ'NE REZA ZARRAB’IN TALİP OLDUĞU İDDİASI

Sandal Bedesteni'ne Reza Zarrab’ın talip olduğunu duyduklarını söyleyen Çetin, “İhalede buraya verilen bedel 860 bin liradır. Bu çok yüksek bir bedeldir. 9 metrekare dükkan. Bedesten'in 500 metrekare kullanım alanı vardır. 19 bin lira civarına geliyor. Araştırma yapılsın. 9 metrekare dükkandan 20 bin lira kira çıkartılabilir mi? Bunun imkanı yok.” ifadelerini kullandı.

Kendilerinin çıkarılmak istendiğini ancak direneceklerini aktaran esnaf Hayrettin Öztürk, “Buradan gitmeyeceğiz. Bizim ekmeğimiz burada. 25 senedir buradayım. Bana yer göstermiyorlar. Ben buraya devir usulü girdim. Gidecek yerimiz yok. Mağduruz.” şeklinde konuştu.

’80 KİŞİDEN ALIP 1 KİŞİYE VERMEK ADİL DEĞİL’

20 yıllık esnaf Recep Utma ise şöyle konuştu : “80 esnaf hiçbir yere gitmeyecek. 80 kişiden alıp bir kişiye vermek adil bir durum değil.”

Eylem yapan esnafların gergin bekleyişi sürüyor.

Editör: TE Bilisim