Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti

Ne C 5'leri unuttuk, ne de suçsuzluğu ispat edildiği halde idam edilenleri unuttuk. Fakat 12 Eylülün müsebbibleri kolay can veremeden gittiler. Demek ki bizim unutmamamıza Tanrı çok kıymet vermiş.

Olayın birde başka bir yönü var. Kimse üzerine alınmasın, sadece vereceğimiz örnekleri dillendirenler kendilerini sorgulasınlar.

Darbe döneminde halk içinde konuşuyorduk. Bize Kenan Evren'in gelip anarşiyi bitirdiğini, başka yol kalmadığını söyleyip duruyorlardı.
Biz ise darbe yapmasına gerek olmadığını sivil hükümete bağlı olarak zaten sıkıyönetim olduğunu ve işlerini yapmalarının yeterli olduğunu söylüyorduk. Daha sonra bahsettiğimiz dönemde bilerek görevlerini ihmal ettikleri açıkça ortaya çıktı. Ayrıca suçsuzluğu ispat edilmiş insanların idam edildiğini, yaşı küçük olanların yaşı büyütülecek idam edildiğini, işkencelerin yapıldığını, Yunanistan'ın NATO'ya geri dönmesine müsade edildiğini, başörtü zulmünün başladığını, Kürtçe konuşmanın yasaklandığını, bütün bunların yanlış olduğunu ve bazı uygulamaların ileride başımıza büyük belalar açacağını söylüyorduk. Bizden büyük abilerimiz, ablalarımız, annelerimiz ve babalarımız sözlerimize hiç itibar etmiyorlardı.

Zaman geçti, bütün konuşmalarımız da haklı çıktık. Başörtüsü yasağı siyasi islamcılara büyük bir istismar alanı açtı. Bugün hala toplum olarak bedelini ödüyoruz. Kürtçe konuşma yasağı bölücü terörün eline arayıpta bulamayacağı bir istismar konusu verdi. Bölücü terörden neler çektiklerimizi herkes biliyor.

Hadi geleceğe yönelik kaygılarımızı göremediniz, ufkunuz ve bilginiz buna yetmiyordu.

Ama suçlu olmadığı halde idam edilenleri, işkenceleri söylediğimizde o umursamaz tavrınız var ya, işte o tavrınız bu zulme ortak oluşunuzdur.

Bugünde kaygılarımız var, bugünde yanlış uygulamalar var. Hadi aklınız yetmiyor, kaygılarımızı görmüyorsunuz. Arkasına takıldığınız kişi "...bize küfrediyor, hakaret ediyor, haksız davalar açıyor, devletin paralarını uçuruyor, liyakatla değil, partizanlıkla memur atanıyor, kul hakkı yeniyor" dediğimizde bu zulmü görmüyorsunuz ya, işte bu tutumunuz sizinde zulme ortak oluşunuzdur.

Dün umursamaz olanlardan bazılarının 12 Eylülün hatalı uygulamalarının kurbanları olduklarını biliyoruz. Bugün umursamaz olanlarda yarın tek adam uygulamalarının kurbanı olacaklar.

Açık söyleyelim; dün bizi dinlemeyen kimler zulme taraf olmuşlarsa bu konuda onları Yaradana havale ettik. Bugün de bizi dinlemeyip kimler zulme taraf oluyorlarsa onları da Yaradana havale ediyoruz.

Onun hesabı çetindir.

Sonra ağlamak yok!

Halil bey Araştırmacı yazar

Editör: TE Bilisim