Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı
Özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın Avukatı Bilal Çalışır, müvekkili Hidayet Karaca’nın adliyeye sevk edilip edilmediğiyle ilgili adliyeden bilgi alamadıklarını söyledi. Gözaltı süresinin dolması nedeniyle müvekkilinin hakim karşısına çıkması gerektiğini söyleyen ancak mahkemenin hazır olmadığını ifade eden Çalışır, müvekkillerinin hala gözaltında tutulmalarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre hukuksuz olduğunu söyledi. Avukat Çalışır, “Ama bizim gözaltı sürelerimiz doldu, ve bu saatten sonra müvekkillerimizin gözaltında tutulması tamamen hukuksuz ve hürriyeti tahdittir.” dedi.

Özgür medyaya düzenlenen operasyonda Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile medya mensupları gözaltına alınmıştı. 4 gün süren gözaltı süresinin ardından şüpheliler, sabah saatlerinde adliyeye sevk edilmişlerdi. Müvekkillerinin adliyeye getirilip getirilmediğini öğrenmeye çalışan Avukat Bilal Çalışır, duruşma salonunun bulunduğu katın polis ablukasının olduğunu söyledi. Müvekkillerinin adliyeye getirilip getirilmediklerini bile öğrenemediklerini belirten Çalışır, gözaltı sürelerinin dolmasına rağmen adliyede mahkemenin hazır olmamasının ve müvekkillerinin hala gözaltında tutulmalarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre hukuksuz olduğunu dile getirdi.

Çalışır sözlerini şöyle sürdürdü: “Buraya sevk edildiklerine dair bilgi geldi içeriden. Burada kesin bir şey yok sevk edilip edilmediklerini de bilmiyoruz. Bize bu hususta bilgi verilmedi. Ben şimdi yukarıdan geliyorum. Sorgunun yapılacağı yerin her tarafını polisler çevirmiş durumda. Avukat olarak müvekkillerimizi görmek istedik. Bir polis burada olduklarını söyledi başka bir polis hayır burada değiller dedi. Belli bir sınır konulmuş baro odasının önünden onun ötesine hiç kimseyi geçirmiyorlar. Geçemezsiniz diyorlar buradan. Hukuki olarak saat 07.00’dan itibaren gözaltı süresi doldu. Biz sorgudan şunu anlarız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları şudur; sorguya sevk demek mahkemenin fiziki olarak teşekkül edip hazır bir şekilde şüphelilerin ifadesinin alınması demektir. Nasıl? Yani şuan itibariyle mahkeme yargıcının kürsüsüne oturmuş olacaktı, katip olacaktı ve şüphelilerin ifadesinin alınabileceği şekilde hazır olması gerekiyordu. Ama bununla ilgili hiçbir şey yok. Ama bizim gözaltı sürelerimiz doldu ve bu saatten sonra müvekkillerimizin gözaltında tutulması tamamen hukuksuz ve hürriyeti tahdittir.”

Editör: TE Bilisim