Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz’de Anadolu Fay Hattı’ndan ayrı bir fay hattı olduğunu savunarak, “Son 50 yıllık deprem kayıtlarına bakılırsa Karadeniz'de sahile paralel uzanan sismik hat görülür” dedi.

YENİ DEPREM HARİTASI

Karadeniz’deki fayların Türkiye haritasında gösterilmesi ve deprem tehlikesi haritalarının yenilenmesi gerektiğini savunan Bektaş “Yani hem Kuzey Anadolu Fayı'nı hem de Karadeniz'den geçen faylar dikkate alınarak yeni bir deprem tehlikesi haritası yapılmalıdır. Karadeniz'de Kuzey Anadolu Fay Hattı dışında deniz içerisinde başka bir fay hattı var. Son 50 yıllık deprem kayıtlarına bakılırsa Karadeniz'de sahile paralel uzanan sismik hat görülür. Karadeniz bütünüyle nüfusu fazla olan bir yerleşim alanıdır. Bölgenin güvenliğinin sağlanması açısından Karadeniz'in depremselliğini dikkate almayan haritalar Karadeniz'in gerçek deprem potansiyelini yansıtmaz.”

Bektaş, Batı Karadeniz’de 1968’de Bartın bölgesinde 6,8 büyüklüğünde; 2013’te de İstanbul Boğazı açıklarında 4,5 büyüklüğünde depremler olduğunu anımsatarak, “Karadeniz Bölgesi'nin güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fayı var ve bugüne kadar bölgenin bu fayın etkisi altında olduğu sanılıyordu. Oysa Karadeniz fayı hemen sahile paralel uzanmakta ve batıda Bulgaristan sınırlarına girmektedir. Bu fay, öteden beri iddia ettiğimiz gibi 7 veya 7,5 büyüklüğünde deprem üretebilir” diye konuştu.

Karadeniz’deki son 50 yıllık sismik hatlar ve deprem kayıtlarının tutulduğunu, jeofizik çalışmaların da yapılmaya devam ettiğini hatırlatan Bektaş açıklamalarına şöyle devam etti:

Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!

“Karadeniz'deki aktif faylar tespit edilmiştir. Bu faylar Türkiye diri fay haritasına işlenmelidir. Uluslararası kabule göre bir bölgede 10 bin yıldan beri deprem oluyorsa o bölgede aktif fay var demektir. Bu nedenle İstanbul Boğazı açıklarındaki deprem de aktif bir fay tarafından üretilmiştir. Bu bölgenin 50 yıllık depremselliğine baktığımızda burada doğu-batı ve kuzeydoğu doğrultulu 2 fay sistemi görülüyor. 'Burada 4,5 büyüklüğündeki depremden daha büyük bir deprem olmaz' görüşü yanlıştır, çünkü bunun bir garantisi yok.”

'TARİHTE 7'NİN ÜZERİNDE DEPREM VAR'

“Bulgaristan'ın Karadeniz sahillerine baktığımızda 2 fay sistemi üzerinde 7'nin üzerinde tarihsel depremler var. Bartın depremi nasıl öngörülmemişse Karadeniz'deki diğer depremler de öngörülmemiştir ve bütünüyle Karadeniz bir deprem kaynağı niteliğindedir. Türkiye diri fay haritasına göre geçen yıl Karadeniz'de Gürcistan açıklarında meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki, Bartın'daki 6,8 büyüklüğündeki depremin ve İstanbul açıklarındaki 4,5 büyüklüğündeki son depremin fayı yoktur. Yani Karadeniz'de deprem var fay yok, böyle şey olmaz.”

Prof. Dr. Bektaş, bu sismik hatların bölgedeki deprem üreten faylara karşılık geldiğini belirterek, “Bu faylar karalarda olduğu gibi denizlerde de kayıtlara işlenmeli. Karadeniz'deki faylarda muhakkak Türkiye diri fay haritasına işlenmelidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim