Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı


Havaların ısınmasıyla birlikte karpuz tezgahlarda yerini almaya başladı. Uzmanlar karpuzun insan sağlığı için büyük faydası olduğunu belirtiyor. Kanserden koruyucu özelliği olan karpuz, kan basıncını düşürmeye, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı oluyor , kalbe, böbreklere iyi geliyor, vücudu temizliyor. Yağ ve kolesterol içermemesi ve kalorisinin düşük olması sebebiyle de en iyi diyet gıdaları arasında gösteriliyor.

Sakarya Adı Tıp Hastanesi Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Tuğba Demircan Kılıç, yaz meyveleri arasında bulunan karpuzun insan vücuduna çok önemli faydaları olduğunu belirtiyor. Karpuzun B,C vitamini ve lif yönünden zengin olduğunu vurgulayan Kılıç, ayrıca karpuzun önemli ölçüde de demir, potasyum, kalsiyum ve sodyum minerallerini barındırdığını kaydediyor.

Karpuzun içinde bulunan 'likopen' maddesinin kalbi enfarktüsten korumaya yardımcı olduğunu dile getiren Demircan, şu bilgileri veriyor: “ Karpuz diğer meyvelerde olduğu gibi antioksidan özelliği ile kanserden koruyor. Yüzde 90’ı su olması sebebiyle susuzluk ihtiyacını gideriyor. Böbrekleri çalıştırıyor. Az miktarda da olsa karpuz çekirdeğinde bulunan 'Likopen' maddesi de kalbi enfarktüsten korumaya yardımcı oluyor. Bu sebeple yerken çok abartmamak şartıyla çekirdekleriyle birlikte yenmesini öneriyoruz. Çünkü uygun miktarda tüketildiğinde yağlı tohumların yararlı. Biz bir öğünde orta boy bir karpuzun sekizde bir miktarı kadar tüketilmesini öneriyoruz”

“TOK KARNINA TÜKETMEYİN”

Türk toplumunda karpuzun genelde yemeklerden sonra tok karnına tüketildiğini, bunun doğru olmadığını dile getiren Kılıç, şu tavsiyelerde bulunuyor: “Karpuzu tok karnına tüketmek şişkinlik ve hazımsızlığa yol açar. Karpuzu açken, ya da ara öğünlerde ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmesini öneriyoruz. Tabi ki şeker hastaları ve diğer kronik hastalıkları olanlar karpuzu dikkatli tüketmeli. Zaten her şeyin makul ölçüde tüketmek gerekiyor. Aslında karpuz yaz ayları için çok güzel bir tatlı çeşidi de kabul edebiliriz. Yaz aylarında hamurlu tatlılar yerine karpuz yenilmesi daha faydalı olur.”

Editör: TE Bilisim