DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
Avrupa ülkelerinde sıkça kullanılan bisiklet kiralama yöntemi, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde de hayata geçiriliyor. İlk örnek ise Karşıyaka Belediyesi'nin, Karşıyaka Bisiklet Kiralama Sistemi (KARBİS) ile başlıyor. Tanıtım amacıyla ücretsiz deneme süreci uygulamasına yoğun ilgi gösteren vatandaşlardan şimdiden 540 kişi kayıt yaptırdı. 25 Ocak 2013 Cuma saat 11.00’de resmî açılışı yapılacak olan KARBİS için Karşıyaka Vapur İskelesi önünde tören düzenlenecek.

Türkiye’nin en uzun bisiklet yollarından birine sahip Karşıyaka’da bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla hazırlanan KARBİS için belediye tarafından sahildeki yedi noktada oluşturulan istasyonlarda 60 adet bisiklet bulunuyor. Sabah işine gitmek için vapura kadar otobüs gibi ulaşım araçlarını kullananlar ya da sahilde gezinti yapmak isteyenler, bu istasyonlardan sisteme anında kayıt yaptırarak bisiklet kiralayabilecek. İstasyonlardaki kiosklara bilgilerini yazanlar, cep telefonlarına mesajla gelen şifreyle bisiklet kilitlerini açacak. Kullandıktan sonra da uygun istasyonlara bırakacak ve şifre iptal edecek. Güneş enerjili bisikletler, kamera ve çiplerle takip edilecek. Sistemin düzenli işlemesi için kurulan özel ekip, gün içinde istasyonları dolaşarak, gerekli durumlarda bisikletlerin dengeli dağılımını sağlayacak.

Avrupa şehirlerinde çok yaygın olan bisiklet kullanımını Karşıyaka’ya entegre etmek istediklerini belirten Belediye Başkanı Cevat Durak, “Hemşehrilerimiz artık Alaybey’den Mavişehir’e kadar bisikletle ulaşım sağlayabilecek. Bisiklet kullanımının artması, karbon salınımını düşürmeye yönelik çalışmalarımıza da katkı koyacak. Daha sağlıklı bir Karşıyaka için bu projenin başarılı olmasını çok önemsiyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim