Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
İzmir'in Karşıyaka Belediyesi, kendi elektriğini üretmeye hazırlanırken bir ilke de imza atacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik amacıyla “Güneş Tarlası” kuracak olan belediye, hizmet tesislerinin ihtiyacını buradan karşılayacak. İlk etapta kendi tesisleri için üretim yapacak olan Güneş Tarlası'nın fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını belirten Belediye Başkanı Cevat Durak, finans desteği için İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’na da başvuracaklarını söyledi.

Enerjinin verimli kullanımına ilişkin Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı hazırlayan Karşıyaka Belediyesi, bu kapsamda KARBİS’ten sonra “Güneş Tarlası” projesini de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Mülkiyeti kendisine ait arazide kurulacak Güneş Tarlası'nda, 500 kWh elektrik üretilecek. İlk etapta kendi tesislerinin ihtiyacını karşılayacak olan belediye, ilerleyen aşamalarda üretimi arttırmayı hedefliyor.

Covenant of Mayors (Belediye Başkanları Sözleşmesi) ile karbon salımını 2020 yılına kadar yüzde 35 azaltma taahhüdünde bulunduklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Durak, “Bu kapsamda ilk olarak Sürdürülebilir Enerji Eylem Planımız'ı hazırladık. Planda yer alan projelerimizi birer birer hayata geçiriyoruz. Karbon salınımı ve hizmet binalarımızın enerji tüketim envanterlerini çıkardık. Binalarımızda enerjinin verimli kullanımına ilişkin düzenlemelere de başladık. KARBİS’i hizmete soktuk, şimdi de Güneş Tarlası projesi için çalışıyoruz. Aslında bu, uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir projeydi.” dedi. Güneşin yıl içinde kendini oldukça uzun süre gösterdiği bir Karşıyaka için bunu avantaja dönüştüreceklerini belirten Başkan Durak, “Fizibilite çalışmalarını tamamladık, projemiz de hazır. Finans desteği için önümüzdeki günlerde İZKA’ya da başvuruda bulunacağız. Yasalarımız, lisans gerektirmeden 500 kWh üretime izin veriyor.” şeklinde konuştu.

Güneş Tarlası, Sancaklı köyündeki Pilav Tepesi çevresinde kuracak. Belediye mülkiyetindeki 32 bin metrekarelik alanın 6 bin metrekarelik kısmı kullanılacak. Üretilen elektrik, ilk etapta belediye şantiyesi, Ziya Gökalp Kültür Merkezi ve Tay Park’ın ihtiyacını karşılayacak. Yıllık 800 bin kWh elektrik enerjisi elde edilebilecek Güneş Tarlası, 5 ile 7 yılda kendini amorti edecek kapasiteye ulaşacak.

Editör: TE Bilisim