Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
Yaklaşık 400 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan, sayısız beyliğe ve kuruluşa ev sahipliği yapmış olan Kastamonu, köklü geçmişini Kent Tarihi Müzesi'nde sergiliyor.

Kastamonu, 2002 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan Kent Tarihi Müzesi ile Türkiye’nin dökümantasyon adına ilk kent tarihi arşivi yapan yerlerden biri oldu. Kastamonu'nun tarihi geçmişi adına her türlü fotoğraf, kitap ve arşiv bilgilerini meraklılarına ulaştırma amacıyla hizmet veren müze, özellikle basılı yayınları bir araya getirerek, üniversite öğrencilerinin yanı sıra araştırmalarına devam eden master ve doktora öğrencilerine kaynak imkânı sunuyor. Bu anlamda Kastamonu’yu anlatmak adına 900’ü aşkın kitap, 90’a yakın ulusal basında ve dergilerde yayınlanış makaleler de ziyaretçilerini bekliyor.

Tarihe tanıklık eden siyah beyaz fotoğraflardan ve basılı olmayan yayınlardan oluşan dijital arşiv de hizmetler arsında yer alıyor. Müzede görülenler de Kastamonu’nun özellikle mimari anlamda olmakla birlikte dokuma, işleme gibi bir çok alanda gelişmişliğini gözler önüne seriyor. Kent Tarihi Müzesi'nde geçmişten günümüze gelen tarihte yolculuk yaparken sergilenen eserler arasında sadece Kastamonu’yu anlatan ve alaylı ustaların ellerinden çıkan şaheserlerin bulunduğu da dikkatlerden kaçmıyor. Bunlar arasında Kastamonulu bir usta tarından yapılan ve ilk örneklerden sayılan piyano konsolu, yine Kastamonu el dokuması olan 40 metrekarelik halı, Kastamonulu ailelerin kullandığı çini soba ve Atatürk’ün Kastamonu’da kaldığı süre içinde kullandığı taş ayna, sergilenen eserler arasında.

Genellikle yerli ve yabancı turistlerin, şehri gezmeye başlamadan önce Kastamonu’yu tanımak amacıyla ilk uğrak yeri olan Kent Tarihi Müzesi’nde şehir hakkında kent belleği oluşturmak için ziyaretçilere görsel anlamda sunum yapılmasının yanında sözlü olarak da bilgi veriliyor. Sergilenen en eski eser olarak Sultan Abdülhamit’in cülus töreninin düzenlendiği yer olan Hükümet Konağı’nın yer aldığı, 1900 yılına ait resim bulunuyor. O tarihlerden başlanarak günümüze yolculuk yaptıran Kent Tarihi Müzesi’nde; Saltanat Kayığı’ndan İnebolu Kayığı’na, eski film makinelerinden çini sobalara, Kastamonu’yu anlatan resim sergilerinden şehrin günümüze kadar sahip olduğu gazete ve basın arşivlerine kadar her şeyi bulabilirsiniz. 2012 yılı içinde Kastamonu’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı olan ve geçmiş yıllara oranla daha çok ziyaretçi ağırlayan müze, tur bazında ziyaretleri de kabul ediyor. Haftanın yedi gününde ziyaretçilerine kapıları açık olan müze, köklü tarihi olan 102 yıllık tarihi Hükümet Konağı'nda hizmet vermeye devam ediyor.

Editör: TE Bilisim