Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
Mardin'deki çevre kirliliği, geçtiğimiz aylarda yapımı tamamlanan Katı Atık Tesisleri'nin hizmete girmesiyle Mardin'deki tamamen ortadan kalktı. Çöplerin çevreye verdiği zararı asgariye indiren tesislere günde ortalama 300 ton çöp dökülüyor.

    Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri'nin hizmete girmesiyle, Nusaybin yolu üzerinde bulunan vahşi çöp depolama istasyonu kapatıldı. İlkel yöntemlerle imha edilen çöplerin çevreye verdiği zararların önüne geçilirken; görüntü kirliliği, koku ve sinek problemi de sona erdi.

    Bu tesisleri Mardin'e kazandırmak için büyük emek harcadıklarını belirten Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, "Gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakmak istiyoruz. Faaliyete geçen tesislerle Mardin’in gelecekteki 30-40 yıla kadar çöp sorununu çözdük. Birliğe üye 26 belediyenin çöplerini tesislere daha rahat ulaştırmaları için 6 ara istasyon kurulacak, bunun için de AB’ye proje hazırladık." dedi.

    Nusaybin yolu üzerinde bulunan eski vahşi çöp depolama alanının çevreye çok zarar verdiğini yola taşan çöplerin aynı zamanda trafik güvenliğini de tehlikeye düşürdüğünü ifade eden Başkan Ayanoğlu, “Şükürler olsun Nusaybin yolu üzerindeki o çirkin görüntüler artık yok oldu. Kimse oraya çöp dökmüyor. Vahşi çöp depolama alanını ağaçlandırıp çevreye kazandıracağız." şeklinde konuştu.

    Mardin Sürdürülebilir Çevre Yönetimi ve Belediyeler Birliği tarafından yapımı tamamlanan ve Mardin’in 30 yıla kadar çöp sorunu çözecek olan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’nin devreye girmesiyle artık çöpler çevreye zarar vermeden imha ediliyor.

    26 belediyenin faydalandığı Mardin’in ilk Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’ne günde ortalama 300 ton çöp dökülüyor. Evsel atıklar kamyonlarla taşınıp depolama sahasına (rutin) gömülüyor. Sinek ve koku probleminin oluşmaması içinde ilaçlamalar yapılıyor. Bu projenin hayata geçmesiyle, birliğe bağlı belediyeler çevresel yükümlülüklerini yerine getirmiş olmakla birlikte halk ve çevre sağlığının korunmasına büyük katkı sağlanmış oldu.

Editör: TE Bilisim