Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
Mersin’in Silifke ilçesinde geçtiğimiz günlerde Silifke’nin içme suyu ile ilgili bir açıklama yapan Silifke Kaymakamlığı ilçenin şebeke içme sularının pis olduğunu ve kaynatarak içilmesi gerektiğini kamuoyuna duyurmuştu. Ardından bir açıklama yapan Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) içme sularının kesinlikle temiz olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Hal böyle olunca vatandaşın kafası karıştı. Silifkeli 'sularımız pis mi temiz mi?' sorusunun cevabını arıyor.

Kaymakamlık makamına göre ilçe sağlık kurulunca alınan sular tahlil edildi ve yapılan İlçe Hıfzıssıhha Meclisinde, suyun insan sağlığını tehdit edecek şekilde pis olduğu kararı alındı. Bunun üzerine Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir’in oluru ile kamuoyuna sunulan açıklamada
Silifke halkı suları kaynatmadan içmemesi konusunda uyarıldı.

Açıklamada, “İlçe hıfzısıhha meclisinin 24.03.2015 15-03 ve 27.04 2015 04’ce alınan özellikle içme kullanma suyunun yeterli seviyede klorlanmadığı ile ilgili MESKİ Genel Müdürlüğü, uyarılmış olup, ancak bugüne kadar ilgili yazılarımıza hiçbir cevap verilmediği gibi içme kullanma sularının halen düzenli klorlanmadığı (Özellikle yaz aylarında nüfusun yoğun olduğu Atakent, Atayurt Taşucu, Narlıkuyu mahallelerinde) önceki su sanitasyonu ile ilgili alınan karar gereği, MESKİ Genel Müdürlüğü uyarılmıştır. İlçe Hıfzısıhha Meclisinin 24.06.2015 tarih ve 06 nolu kararının 2. maddesi gereği, içme kullanma suyu sanitasyonu çalışmaları ile ilgili vatandaşların tedbir amacıyla, şebeke suyunun kaynatıldıktan sonra içilmesi için kamuoyuna gerekli bilgilendirmenin yapılması yerel basına verilmiştir”.

MESKİ: İÇME SUYUMUZ TEMİZDİR

Ardından Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nden (MESKİ) bir açıklama geldi ve ‘sularımız kesinlikle içmeye uygundur’ denilip suların temiz olduğunu basın açıklaması ile yine kamuoyuna duyuruldu.
MESKİ’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bazı yerel basın kuruluşlarında yer alan haberler ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar üzerine Genel Müdürlüğümüzce aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği doğmuştur. İçme sularımız gelişmiş cihazlarla donatılmış laboratuarımızda düzenli olarak denetlemekte, ilgili standartlara göre kimyasal, fiziksel ve bakteriyolojik analizler yapılmaktadır. Analiz sonuçları MESKİ internet sitesinde (www.meski.gov.tr) yayımlanmaktadır. Şebeke suyu ile ilgili şikâyeti olan vatandaşlarımızın suları da hiçbir ücret alınmaksızın idaremize ait akredite olan MESKİ Merkez Su Analiz Laboratuarımızda incelenmektedir. MESKİ Genel Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızın yalan ve yanlış yönlendirmelere itibar etmemelerini, vatandaşlarımızın içtiği sudan asla kaygı duymamalarını gerektiğini, en gelişmiş cihazlarla donatılan Merkez Laboratuarımızda, yetkin teknik personeller tarafından şebekedeki suyun abonelere ulaşıncaya kadar ki kalitesini izleme çalışmalarının düzenli bir şekilde yapıldığını, Halk Sağlığı personelleri ile birlikte numuneler alındığı, ayrıca Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarında analizlerinin yapıldığı, bu nedenle tüm Mersin Halkının çeşmelerinden akan sağlıklı içme suyunu hiçbir endişeye kapılmadan gönül rahatlığı ile içebileceklerini belirtiriz.
Sağlık Bakanlığının yayınladığı 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik' gereğince içmesuyu dezenfeksiyon işlemleri kapsamında klorlama çalışmalarımız da düzenli olarak devam etmektedir. Bazı yerel basın yayın organları ve kişisel sosyal ağ sitelerinden bazı kişilerce kasıtlı olarak MESKİ Genel Müdürlüğünün kontrolünde bulunan içme suları depolarının klorlanmadığı gerekçesi ile suların kaynatılmadan içilmemesi yönünde yayılan haberler asılsız olup, hastanelerimizde içme suyunun sebebiyet verebileceği ishal vb. vakalar normal seyrinde olup, web sayfamızdaki analiz sonuçlardan da görüleceği gibi içme sularımız güvenli olarak içilebilir durumdadır.”denildi.

VATANDAŞ TEDİRGİN

Kaymakamlık ve MESKİ açıklamalarından sonra ikilemde kalan vatandaşlar, suyun temizliği konusunda iki resmi ağızdan duyulan zıt açıklamalar karşısında ne yapacaklarını bilemediklerini belirttiler. Bazı vatandaşlar, çeşme suyunun içme kalitesinde olduğunu ve 'Yıllardır Silifke’nin çeşme suyunu içiyoruz, hiç bir şey olmadı. Yine içmeye devam edeceğiz.’ derken bazı vatandaşlar ise arıtıcı yada kapalı hazır şişe suyu kullanmaya başladıklarını söylediler.
Vatandaşlar, konunun bir an önce aydınlatılmasını ve kamuoyu ile paylaşılmasını gerektiğini kaydettiler.

Editör: TE Bilisim