Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Kayseri’nin Mancusun köyünde 1886 yılında doğan Mustafa Remzi Bey’in, orduda yüzbaşı olarak görev yaptığı yıllarda katıldığı Balkan ve Sarıkamış savaşlarına ait günlükleri araştırmacı yazar Hüseyin Cömert tarafından günümüz Türkçesine çevrilerek kitap haline getirildi.

Yazar Hüseyin Cömert tarafından hazırlanan “Kayserili Mustafa Remzi Bey’in Hatıraları” (Balkan-Sarıkamış günlüğü) adlı kitap çıktı. Mazaka Yayıncılık tarafından basılan 263 sayfalık kitabın tanıtımı Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda yapıldı. Burada kitap hakkında bilgiler veren Hüseyin Cömert, Kayseri-Mancusun köyünde doğan Mustafa Remzi Bey’in değişik görevlerde 39 yıl orduya hizmet ettiğini ifade etti. Mustafa Remzi Bey’in oğlu Selçuk Cebeci tarafından belgelerin kendisine ulaştırıldığını ve kitap yapılması için de talepte bulunduklarını aktaran Cömert, kitabın 4 bölümden oluştuğunu ve Mustafa Remzi Bey’in Balkan, Sarıkamış, İstiklal Harbi ile ilgili tuttuğu günlüklerle ailesine yazdığı mektupların yer aldığını söyledi.

Hüseyin Cömert, Remzi Bey’in 1911’de İtalyan Harbi'nde kıtaya çıktığını ve Makedonya'da eşkıya takibinde bulunduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Remzi Bey, Balkan Harbi'nde Edirne müdafaasında Bulgarlara esir düşer. Yedi ay Filibe’de esir kalır. Esaretten döndükten kısa bir süre sonra 1914’te başlayan 1. Cihan Harbi’nde 10'uncu Kolordu’ya bağlı 32. Tümen karargahında görevli olarak ilk gününden itibaren Allahuekber Dağları’nda yani Sarıkamış Harbi'nde yer alır. Daha sonra 1918 yılında birliğiyle Batum’un işgalinde bulunur ve 1919 yılında İstanbul’a döner. Burada yaşanan olayların bazılarını ise gizlilik nedeniyle günlüklerinde tutmadığını düşünüyoruz. Hatta o dönemde sadece erlerin değil rütbeli personelin mektuplarının da kontrolden geçtiğini düşünüyoruz. Daha sonra 1921 yılında da 2. İnönü muharebelerinden itibaren İstiklal Harbi'nde görev alır ve savaşır. Bütün savaştığı cephelerde tuttuğu notlar ve günlükleri, cepheden yazdığı mektuplarını ihtiva eden evrakı ile birlikte Kurmay Albay rütbesindeyken emekli olur ve 1961’de vefat eder."

Cömert, bu kitabın Mustafa Remzi Bey’in hatıralarını gelecek nesillere aktarmak için önemli olduğunu belirterek, “O dönem yaşananları öğrenmek isteyen herkes bu hatıralarda adeta o yılları yeniden yaşayacaktır." dedi.

Kitapta aile büyüklerine yazdığı mektuplar, okullardaki not defterleri, ders kitapları, esarette iken yolladığı fotoğraflar, şahsi evrakları, posta kartlarından örnekler de yer alıyor.

Editör: TE Bilisim