Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Torosların eteğinde 64 yıl önce İstabul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi merhum Prof.Dr. Jale İnan tarafından bulunan Seleukeia Antik Kent günümüzde kültür turizmine kazandırılmayı bekliyor. 1949 yılı Side kazıları sırasında Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Bucakşeyhler köyü sınırları içinde bulunan Seleukeia Antik Kent'te geniş çaplı araştırma yapan Prof.Dr. Jale İnan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 1972-1979 yılları arası kazı çalışmasında bulunarak Torosların eteğinde ormanlık alanda kurulu tarihi ören yerinin bilinmesini sağlamış.

Seleukeia, Büyük İskender'in haleflerinden Suriye Kralı 1. Seleukos Nikator adına M.Ö.(321-280) kurulmuş 9 ketten biri. Günümüzde sur duvarları, agora, hamam, tapınak, kütüphane ve Helenistik ve Roma döneminin eseri ayakta kalarak varlığını sürdürüyor. Jale İnan'ın Seleuekei'da 41 yıl önce yaptığı kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkardığı 'Yedi Bilgeler Mozaiği' Antalya Müzesi'nde sergileniyor.

İstanbul Üniversitesi Arkeloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Haluk Abbasoğlu, Seleukeia'nin gün yüzüne çıkartılmasında Jale İnan'ın katkısının büyük olduğunu söyledi. Toroslarda çam ağaçları arasında bulunan antik kentte 41 yıl önce yapılan çalışmaların devam ettirilmesi gerektiğini belirten Abbasoğlu, bölgenin bir an önce gün yüzüne çıkartılarak gün yüzüne çıkartılması gerektiğini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Seleukeia'nın insanlık kültür mirasına kazandırılmasında Selge, Termessos, Myra, Olimpos, Side ve Xanthos Antik Kent kadar önemli olduğunu söyledi. Antik kentte ziyarette patika yolun yapılmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin artacağını ifade eden Arıcı, "Torosların eteğinde çam ağaçları arasında bulunan Helenistik ve Roma dönemi eserlerinin günümüze kadar ayakta kalan Seleukei'daki kültür mirasını korumaya aldık. Bölgenin kültür turizmine kazandırılması için çalışma başlattık. Selge, Side Antik Kent, Aspendos Tiyatrosu, Apollon Tapınağı'nı görmeye gelen turistlerin Seleukei'da görmesini sağlayacağız.Seleukeia kurulduğu yer itibariyle büyüleyici bir havası var. " diye konuştu.

Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, başta Seleuekia olmak üzere bölgedeki tarihi ören yerlerindeki eserlerin bilinmesi için Gençler Tarihle Buluşuyor projesi çerçevesinde öğrencilerin antik kentlerle buluşmasını sağladıklarını söyledi.

Manavgatlı mimar Reyhan Ay, bölge halkının Seleukeia'yı yeteri kadar tanımadığını söyledi. Helenistik ve Roma dönemi eserleriyle antik kenttin Side, Selge ve Perge Antik Kent kadar önemli olduğunu söyledi.
Side'de bir otelin işletme müdürlüğünü yapan Cengiz Çetinkaya, Seleukeia'da 41 yıl başlanılan ardından ara verilen kazı çalışmalarının yeniden başlanılması gerektiğini söyledi. Çetinkaya, ziyaret için getirdiği turistlerin çam ağaçları içinde bulunan tarihi ören yerine hayran kaldıklarını kaydetti.

Bucakşıhlar köyü muhtarı antik kentte giden 4 kilometrelik yolun daha geçen yıl asfaltlandığını ve ulaşımda düzeltilmesi gereken 1 kilometrelik alanın bulunduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim