Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?
İstanbul İl Özel İdaresi, Osmanlı'nın yüksek öğretim mekanı olan Kılıç Ali Paşa Medresesi'ni yeniliyor. Mimar Sinan'ın eseri olan tarihi yapıya geçmişteki değerini yeniden kazandıracak yenileme süreci, 3 milyon 895 bin TL’ye malolacak.

Beyoğlu’nun Kemankeş Kara Mustafa Paşa Mahallesi’nde binaların arasında sıkışmış ve yıkılmamak için zamana direnen medrese, Kılıç Ali Paşa Camii’nin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul İl Özel İdaresi, tarihi yapıya geçmişteki değerini yeniden kazandıracak yenileme sürecini 3 milyon 895 bin TL’lik bir bedelle 2013 yılının sonuna doğru tamamlamayı planlıyor. Mimar Sinan'ın eseri olan külliye içerisinde medresenin yanı sıra sebil, türbe ve hamam da yer alıyor. Daha önce caminin restorasyonunu yapan İl Özel İdaresi, medreseye sonradan eklenen kaplamalar ve seramiklerin söküm işini tamamladı. Binanın çatı örtüsündeki beton sıva kaldırıldı ve güncel durumuna ait çatlak-hasar tespiti paftaları hazırlandı. Binanın üzerindeki zararlı bitkiler kurutulup temizlenerek çimento esaslı sıvalar söküldü ve bina çimentodan arındırılmaya başlandı.

Kare planlı Kılıç Ali Paşa Medresesi, revaklı avlu etrafında kuzeyde olan bir tanesi giriş bölümüne ayrılmış 18 kubbeyle örtülü 17 hücreden oluşuyor. Ortada hazıreye doğru çıkıntı halinde büyük kubbeli dershane ve mescit yer alıyor.

Editör: TE Bilisim