Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Halep'ten gelenlerin kamplara yerleştirildiğini tüm ihtiyaçlarının burada karşılandığını belirterek, "Şu anda 30-35 bin kişinin ihtiyaçları kamplarda karşılanıyor. Şu anda onları Türkiye'ye alma gibi bir ihtiyaç yok." dedi.

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Öncüpınar Sınır Kapısı’na gelerek gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rusya’nın hava saldırısı ve Esed Ordusu'nun saldırıları sebebiyle Suriye’den gelmesi beklenen yeni göç dalgasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Rusya’nın sivillere yönelik hava saldırıları sürerse 70 binden fazla kişinin Türkiye’ye gelme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Vali Tapsız, Suriye tarafındaki Es Selam Sınır Kapısı yakınlarında 8 kamp yaptıklarını ve 30- 35 bin Suriyeli sığınmacının burada ihtiyaçlarının karşılandığını ifade etti. Tapsız, “30-35 bin kişi orada kalıyor. Dolayısıyla bizim onları Türkiye’ye alma gibi bir ihtiyaç yok. Ama olağanüstü bir durum olursa devletimizin bütün kurumları bu konuda bütün hazırlıklar yaptı. Ama böyle bir ihtiyaçta söz konusu değildir. Çünkü kaşı tarafta bu insanların kalabileceği imkanları sağladık. Bakın bir gün içinde 10 bin kişiye barınma imkanı sağladık. Çadırlar kurarak yeni kamplar oluşturarak buradaki insanların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Karşıda kahvaltı kumanyasına ihtiyaç vardır. Hayırseverlerimiz bu konuda bize yardımcı olabilirler.” diye konuştu.

Vali Tapsız, rejim küvetlerinin Halep’e yapmış olduğu askeri harekatı ve Rus savaş uçaklarının sivillerin yaşadığı bölgelere hava saldırısı sebebiyle son 24 saat içerisinde o bölgede yaşayan insanlar Türkiye sınırına doğru bir göç hareketi başlattığını kaydetti. Azez ilçesi ve Azez çevresinde son 48 saat içerisinde 30-35 bin insan geldiğini anlatan Kilis Valisi, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Buradaki insanların temel ihtiyaçlarını valiliğimizin koordinesinde başta AFAD Başkanlığı olmak üzere Kızılay, İHH gibi sivil toplum kuruluşlarının sağladığı imkanlarla karşıda bu insanların yerleşeceği olanları oluşturduk. Her türlü başta yatak, battaniye ve gıda olmak üzere her türlü temel insani ihtiyaçlar karşı tarafta karşılanıyor. Son 3 yıldır karşıda 8 kamp kurulmuş durumda. Bu kamplarda 50-60 bin civarı Suriyeli barınıyor.”

Bu yeni gelen göç dalgasıyla birlikte kampların kapasitelerini genişletildiğini kaydeden Vali Süleyman Tapsız, 9’uncu kampa çalışmalarını başladıklarını kaydetti. İlk gün itibariyle 10 bin kişi kurulan çadırlara yerleştirildiğini anlatan Tapsız, sözlerini şöyle tamamladı: “Ayrıca yardım kuruluşlarının yapmış olduğu çalışmalarla zaten burada kurulan bir lojistik merkezi vardı. Şu anda 20 bin kişiye sıcak yemek dağıtılıyor. 100 bin kişiye ekmek dağıtımını yapıyor. Biz olası bir kriz durumuna karşı Türkiye’de hem valiliğimizin koordinesinde bütün kamu kurum ve kuruluşları olarak her türlü tedbire hazırlıklıyız. Biz bu tedbirleri 2 yıldır yapıyoruz. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Burada önemli olan şudur. Kitlesel göçün ve bu insanlık dramının yaşanmaması için uluslararası bir toplumun bu konuda irade ortaya koyması gerekiyor. Bu da Rusya’nın sivilleri yönelik olarak yapmış olduğu hava saldırıları bir an önce durdurmasıdır. Bu durması birlikte bölgemize olası göç olmayacaktır.”

Editör: TE Bilisim