En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Rus Çarı Stalin tarafından 69 yıl önce yurtlarından tren vagonlarıyla sürgün edilen Kırım Türklerinin torunları, atalarının yaşadığı zulmü unutmamak için geceyi Adana tren garındaki kara vagonlarda geçirdi. O dönemi anlatan resim, fotoğraf ve bayrakların sergilendiği alanda yediden yetmişe kadın, erkek ve çocuklardan oluşan Kırım Türkleri, Rusların geçmişte atalarına çektirdiği acıları hissetmeye çalıştı.

Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından organize edilen eyleme MHP'lilerle ve Türk Ocakları üyeleri de destek verdi. Dernek Başkanı İsmail Taymaz, Stalin'in 18 Mayıs 1944’te Kırım Türklerinin memleketlerinden trenlerle sürgüne gönderildiğini söyledi. Ataların Kırım’da büyük işkencelere tabi tutulduğunu hatırlatan Taymaz, bu toplu göçün uzun süre devam ettiğini kaydetti. Gece saat 03.00 sıralarında Rus askerlerin Kırım Türklerinin kapı ve pencerelerini kırdığını ve insanların dışarıya çıkması için 15 dakika süre verildiğini anlatan Taymaz, “Atalarımız kamyonlara bindirilerek, tren garlarına getirildi. Burada vagonlara balık istifi bindirilerek, bir kısmı Sibirya’ya, bir bölümü Özbekistan ve Kırgızistan’a sürgüne gönderildi. Yaklaşık 400 bin Kırım Türkî zorla göç ettirildi. Yaklaşık 3–4 hafta süren bu yolculuk esnasında yaşlı, çocuk ve kadınlarımızın yüzde 40’ı hayatını kaybetti. İnsanlar bir süre vagonlarda cesetlerle birlikte kaldı. Kapılar dışarıdan kilitli olduğu için cesetler koktu.” dedi.

Kırım Türklerinin gittikleri kırsal ve ormanlık yerlerde büyük çileler çektiğinin altını çizen İsmail Taymaz, halkın yokluk içinde ölüm–kalım mücadelesi verdiğini bildirdi. Kırım Türklerinin yaşadığı bu olayın yıl dönümünü anmak için geceyi vagonlarda geçirdiklerini ifade eden Taymaz, kamuoyunun dikkatini konuya çekmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Üyesi Dr. Fatih Karayandı ise Stalin’nin Kırım Türklerine sürgün emrini verdikten sonra bu işi Kobilov’un organize ettiğine işaret etti. Kobilov ve ekibinin bir Kırım Türklerinin yaşadığı bir köyü sürgüne göndermeyi unuttuğunu açıklayan Karayandı, şöyle devam etti:“ Arabat isminde bir köydü, insanlar burada tuzculukla uğraşıyordu. Köyü sürgün etmediklerini fark ettiklerinde Kırım Türkleri katarları çoktan yola çıkmıştı. Onları göndermeleri mümkün değildi. Diğer taraftan Stalin’e Kırım’ın tamamını Türklerden temizlediklerini söylemek zorundaydılar. Onlara farklı bir yol buldular. Arabat köyünün tamamını eski bir gemiye yükleyerek, denize açılmasını sağladılar. Gemiyi denizde batırarak Arabat köyündeki Türkleri toplu halde öldürdüler. Bu katliam sonrası ancak Stalin’e ‘Kırım Türklerinin tamamen temizlendiğini’ söyleyebildiler. Bu sürgün değil, büyük bir soykırımdır. 18 Mayıs 1944’ten sonra Kırım’da hiçbir Türk bırakılmamıştır. Bizde atalarımızın yaşadıklarını bir nebze anlamak ve bunu kamuoyuna duyurmak için bu etkinliği düzenledik.”

Editör: TE Bilisim