Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Gezi olayları sırasında yakın mesafeden bir eylemcinin yüzüne gaz sıktığı gerekçesiyle yargılanan polisin davasında emniyet müdürü ve amirleri tanık olarak dinlendi. Emniyet Müdürü Ramazan Emekli, olay anında biber gazı sıkmayı gerektirecek bir durum olmadığını düşündüğünü söyledi.

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya şikayetçi Ceyda Sungur (kırmızılı kadın) ve sanık polis memuru Fatih Z. katıldı. Duruşmada emniyet yetkilileri tanık olarak dinlendi. Olay yerindeki dönemin Beyoğlu’ndan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli, iş makineleri ve zabıtalar ile gösterici grubun karşı karşıya gelmemesi için hat kurduklarını belirtti.

Sanık polis memuruna gaz sıkması için talimat vermediğini anlatan Emekli, yönetmelik olarak zaten müdürlerin polis memuruna doğrudan talimat veremediklerini söyledi. Olay anında münferit olarak göstericilerden polisin kurduğu hattı geçip iş makineleri ve zabıtalara yönelik eylemde bulunmaya çalışanlar olduğunu ifade eden Emekli, “Sonradan görüntüleri basından takip ettim. Olayın oluş şekline göre gaz sıkmayı gerektirecek bir durum olmadığını söyleyebilirim.” dedi. Emekli, şikayetçi Sungur’un direkt yüzüne gaz sıkıldığını görmediğini ifade etti.

Komiser Yardımcısı Mehmet Zeki Bayrak, tanık olarak alınan ifadesinde, bölgeye takviye ekip olarak gittiklerini, oraya vardıklarında eylemcilerle zabıtalar arasında itiş kakış ve yaralanmalar olduğunu belirtti. Sanık polisin kendi ekibinde yer almadığını kaydeden Bayrak, göstericilerin küçük gruplar halinde polise hattını yarmak için çabaladıklarını kaydetti. Emekli’nin kendilerine yönelik ‘sık sık’ dediğini duyduğunu anlatan Bayrak, “Biz yeni gelmiştik, henüz gaz sıkılması yönünde tertibat almamıştık.” diye konuştu. Gaz sıkılacak durum olup olmadığı değerlendirmesinin kendi takdirinde olmadığını kaydeden Bayrak, “Ancak o kadar abartılı şekilde sıkılmamalıydı. 10 saniye içinde olup biten bir olaydı. Toplumsal olaylarda gaz sıkmayı ve mesafesini de sıkma kararını da vermek zor. Eğitimlerde yakın mesafeden kimseye sıkılmaması gerektiğini söylüyoruz. Ancak olay 10 saniyede olmuş bir olaydır. Sanığın bir anda çıkıp gaz sıktığını fark edemedim. Bu nedenle kasten hedef alıp almadığını söyleyemem.” dedi.

Grup amiri olarak görev yapan Mesut Karabıyık da eylemcileri engellemek için hat çektiklerini, sonradan destek gruplarının da gelmesiyle birbirlerine karıştıklarını anlattı. Sanık polisin gaz sıktığını görmediğini belirten Karabıyık, gaz sıkma talimatı vermediğini de ileri sürdü.

Sanık polisin avukatları olaya ilişkin sadece görüntüleri inceleyip beyanda bulunacaklarını belirtti ve süre talep etti. Sungur’un avukatları ise, söyleyecekleri bir şey olmadığını sanığın cezalandırılmasını istedi.

Sanık avukatlarına süre veren mahkeme, görüntülere ilişkin yeni bilirkişi raporu alınmasına karar verdi ve duruşmayı erteledi.




Editör: TE Bilisim