Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Kırşehir'de yirmi yıldır pastane işleten esnaf, bölgeye özgü yeni bir tatlı türü üretti. Tatlıya ‘ahi ezmesi’ ismini veren Mahmut Topal, tatlının patentini almak için girişimlerde bulunacak.

        Yaklaşık beş aydır bu tatlı üzerinde çalıştığını ifade eden Topal, tatlını üretiminde kullandığı her şeyin doğal olduğunu söyledi. Mahmut Topal, “Neşet Ertaş öldükten sonra cenaze töreni için Kırşehir'e birçok insan geldi. Cenazeden sonra insanlar 'Kırşehir'e has bir ürün var mı' diye sorduklarında mahcup bir eda ile 'yok' dedik.” diye konuştu. Bu durumun kendilerini yaraladığını vurgulayan Topal, “Cenazeden sonra ustalarla oturduk düşündük 'Kırşehir’e has bir ürün yapalım' dedik. Dört beş ay çalıştık ve Kırşehir’e has ve tamamen doğal bir ürün yaptık. Ürünümüze ‘Ahi ezmesi’ ismini koyduk. İnşallah Kırşehirimizin adını duyurmak için güzel bir vesile olur.” dedi.

        Ürettikleri ahi ezmesinin çeşitlerini de yaptıklarını söyleyen Mahmut Topal, bunların Hindistan cevizli, fındıklı, Antep fıstıklı ve susamlı olduğunu ifade etti.

        Tatlının yapılışını anlatan yirmi beş yıllık tatlı ustası Murat Çiritçi, şunları söyledi: “Kurumuş inciri temizledikten sonra küçük parçalara ayrılacak şekilde doğruyoruz. Sonra kaman cevizini merdane ile eziyoruz. Bunlara Hindistan cevizini pudra şekerini ve yumurta akını katarak fırına veriyoruz. Fırında 165 derecede on dakika pişiriyoruz. İçindeki her şey doğal, içinde yağ yok, koruyucu bir madde yok.”

    

Editör: TE Bilisim