Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
Gecelerin uzun olduğu kışın, akşam yemeği sonrası atıştırmalık yiyeceklerin çok tüketilmesinin kilo alınmasına sebep olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre, kış aylarında soğuk havalarda daha az hareket edilmesi kilo almayı tetikliyor.

        Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, insanların özellikle kış mevsiminde geceler uzun olduğu için insanların akşam yemeği sonrasında atıştırmaları yüzünden kilo aldıklarını söyledi. Diyetisyen Deniz, vatandaşların öncelikle kış mevsiminde akşam yemeğinden sonra bir daha bir şey yememesi gerektiğini ifade etti. Deniz, “Hemen herkes kışın zor diyet yapıldığından ya da kilosunun hep bu aylarda arttığından şikayetçidir. Evet ikisi de doğru; hava soğudukça vücut yağ depolarını artırmayı hedefler ki, vücut sıcaklığını korumak için ve kışın uzun geceleri bizi diyet yapmaya zorlamaktadır. Aslında diyet dediğimiz elbette doğru bir beslenme tarzı oluşturma. Kışın yapılan en büyük hata geç saatlere kadar yeme içmeyi devam ettirmek, bu yüzden de kışın daha çok kilo artışı oluyor. Ayrıca bunun üzerine hareketsizlik eklendiğinde kilo almaya eğimli olan kişiler etkileniyor.” dedi.

        AKŞAMLARI SİNDİRİM YAVAŞLAR

        Diyetisyen Duygu Deniz, gündüzlerin kısalmasıyla öğün saatlerinin farklılaştığına işaret ederek, “Akşam yemeğine kadar aç bile duran kişiler olabiliyor. Akşam yemekleri erken saatlerde olunca da yatma saatimize kadar televizyon seyrederken birçok çeşit kalorili atıştırmalıklar tüketiyoruz. Gün içinde metabolizma hızımız yavaş yavaş düşer. Akşam saatleri sindirimin yavaşladığı, depolamanın arttığı saatlerdir ve fazladan yediğimiz karbonhidrat-yağ içeren yiyecekler zamanla vücudumuzda yağlanma yapabilir.” uyarısında bulundu.

        Kışın hem kolay diyet yapıp hem de nasıl kilo alınmayacağı ile ilgili ipuçları veren Deniz, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Mutlaka kahvaltı yapalım. Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Eğer çalışıyorsanız kahvaltıda simit, poğaça türü yağlı yiyecekleri haftada iki kez tüketelim. Havalar soğuduğu için açık hava yürüyüşlerini, bu aylarda birçok kişi bıraktı. Eğer zamanınız varsa, birkaç aylığına spor salonlarına üye olup hareketimizi artırabiliriz. Su ve yeşil çay tüketin. Günde en az 1,5 litre su içmeye çalışın. Kışın birçok kişi bu konudan da şikayetçidir. Ama su tüketimi metabolizmamız için önemlidir. Yeşilçay, metabolizmayı hızlandırıyor ve yağ yakmamızı artırıyor. Yine günde 3 -4 fincan taze demlenmiş yeşil çay tüketirseniz kilo almayabilirsiniz. Yemeklerinizde, tuz yerine baharat kullanırsanız, metabolizma hızınızı biraz da olsa artırabilirsiniz. Köri baharatı, son araştırmalara göre kilo vermeye yardımcı ve yine acılı baharatlar da yağ yakmamızı artırmaya yardımcı oluyor."

        Kış yemekleri ve atıştırmalıkları hakkında da tavsiyelerde bulunan Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, şunları söyledi: "Mevsime özgü sebze ve meyve tüketin. Özellikle bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek için A, C, E vitamini ve omega-3'ten zengin olan besinleri tüketelim. Yeşillikler, havuç, turunçgiller, ceviz, badem ve balık gibi. Kalorice yüksek olan yiyecekleri örneğin yağlı yemekler, hamur işleri gibi daha çok gündüz vakitlerinde tüketin. Akşam yemeğiniz daha hafif olmalı. Eğer akşam yemeği saatiniz 5 -6 sularında oluyorsa yine en geç 8 buçuğa kadar ara öğününüzü tüketmelisiniz. Bu ara öğünlerde, meyve, leblebi, patlamış mısır, yoğurt, süt ve ceviz-fındık gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. Eğer, akşam yemeklerinizi 6 -8 sularında yapıyorsanız, mutlaka öğleden sonraki ara öğününüzü tüketmelisiniz. Akşam yemeğinizi de az yağlı, az karbonhidratlı tüketmelisiniz. Hafif zeytinyağlı bir sebze yemeği veya ızgara beyaz et yanında bol salata ve 2 ya da 3 dilim esmer ekmek tüketebilirsiniz."

Editör: TE Bilisim