İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
Muş'un Hasköy ilçesi Yerkaya köyü Yeşildere mezrasında oturan Tosun ailesi, hayvanları için yazın kestikleri ağaç dallarını kışın kızaklarla dağdan kayarak aşağıya indiriyor. Köylüler, kızakla hızla aşağıya inerken sık sık kazalar da geçiriyor.

Muş'un Hasköy ilçesi Yerkaya köyü Yeşildere mezrasında oturan Tosun ailesi hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için yazın dağda istifledikleri ağaç dallarını kışın kızaklarla zorlu bir yolculuğun ardından mezraya indiriyor. Haftanın belirli günlerinde ailece omuzlarında kızakları ile dağa tırmanan Tosun ailesinin fertleri dün yine yollara düştü. Sabahın erken saatlerinden itibaren üç kardeş Nevzat, Önder ve Salih Tosun yaklaşık 70 derece eğimi bulan dağa, omuzlarında kızaklarla tırmanmaya başladı. 1 kilometre uzakta bulunan istif alanına bir saatte çıkan kızakçılar kar altında kalan çeper olarak adlandırdıkları ağaç dallarını çıkartarak kızaklarına yükledi. Üç kızağın yüklenmesinin ardından ise tehlikeli yolculuğa başlandı.

Kızakçılar 70 derece eğime sahip dağdan, hızla kendilerini aşağıya bıraktı. Ağaç dalları yüklü kızakların önüne geçip sırtlarını yığına dayayarak dağdan aşağı kayan köylüler güç anlar yaşadı. Zorlu kızak yolculuğu sırasında kazalar da meydana geldi. Kızağın dengesini koruyamayan bir kızakçı az kalsın canından oluyordu. Kızağı ile savrulan Önder Tosun hiçbir şey olmamış gibi yeniden kızağını alıp zorlu yolculuğun kalan kısmı için yollara düştü.

Tehlikelerini bildiklerini fakat yapacak başka işleri olmadığını belirten Tosun kardeşler, "Burada yapacağımız tek iş hayvancılık. Hayvanlarımız için yazın kestiğimiz ağaç dallarını, kızın arazinin engebeli ve traktörün gitmemesi nedeniyle kızakla indiriyoruz. Tabi bu işi yaparken doğaya ve ormana kesinlikle zarar vermiyoruz." dediler.

Editör: TE Bilisim