Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hiçbir konuda topu hükümete atarak siyasi prim peşinde koşmadıklarını söyledi. Metrodaki keşif artışı talebine yönelik konuşan Kocaoğlu, “Biz para istemiyoruz, pul istemiyoruz. Gazete haberinden kalkıp da bize suçlama yapılmamalı. Bu haberi biz sızdırmadık. Konuyu politik arenaya çekmeye değil, hizmet yapmaya çalışıyoruz. Kentin menfaati neyse, ben oradayım. Gerekirse en arkada da en önde de dururum.” dedi. Bakanlar Kurulu onayının gelmesi durumunda metro açılışında gecikme olmayacağını sözlerine ekledi.

Başkan Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro hattı çalışmalarında keşif artışına ilişkin Bakanlar Kurulu onayının yedi aydır beklendiği yönündeki haberleri değerlendirdi. Bu konuyu hiçbir basın kuruluşunun temsilcisine duyurmadıklarını belirten Kocaoğlu, konuyu sürekli olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’la görüştüğünü söyledi. Dokuz yıllık belediye başkanlığı süresince bu tarz bir yönetimi asla benimsediğini ifade eden Kocaoğlu, şunları söyledi: “Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak olan keşif artışı konusunu basına ya da başka bir yere sızdırmadık ama bu haberi yapan arkadaşlar da başarılı bir iş yapmış, kutlamak lazım. Kimseye, ‘Bunu böyle yaz.’ diye ricada bulunmadık. Basın özgürlüğüne inanıyoruz ancak bir konunun son derece yanlış anlaşıldığı yerde, doğrusu budur diyoruz ve telefonla bilgi veriyoruz. Biz hattâ Bakan Bey’le bu konuyu her İzmir’e geldiğinde üç dört defa da telefonla konuştuk. Bakan Bey de her zaman takip ettiğini, yardımcı olduğunu söyledi. Cuma günü bir etkinlikte yan yana oturduğumuzda, ‘Bugün yarın Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak. İmzaya açıldı, ben imzaladım.’ dedi. Böyle bir şey olduktan sonra biz kendi ayağımıza kurşun mu sıkacağız? Çıkmıyor diye tekrar haber yaptırır mıyım? Orada manidar olan bir konu daha var. Biz herhangi bir konuda hükümete topu atarak hiçbir zaman siyasi prim yapmadık. Hatalıysam, zaten hatalıyım diyorum.”

'İSTANBUL VE ANKARA’NIN DURUMU FARKLI'

İstanbul ve Ankara’daki metro inşaatlarının farklı konumlarda olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “İki şehrimizde de belediyeler, bu işi yapamayacağını beyan ederek durdurdu. Onun üzerine projeler, Ulaştırma Bakanlığı’na geçti. Bizim böyle bir konumumuz yok. Başladık, çalışmalar sürüyor, ihale yapıldı; müteahhiti mi devredeceğim, başladığım işi mi? Bakanlığa Üçyol-Buca hattını, Halkapınar-Garaj hattını devrettik; hattâ ‘Şirinyer İstasyonu-Tınaztepe tramvayını biz yapalım.’ dediler, onu da devrettik. Biz Konak ve Karşıyaka tramvayını bekliyoruz. Bakan Bey, cuma günü tramvaylarla ilgili sona gelindiğini söyledi, biz de teşekkür ettik ama bir gazeteci çıkmış, haberi yakalamış. Habercilikte hepimize, başta bize golü atmış. Aslında onu da kutlamak lazım.” diye konuştu.

'AÇILIŞ TARİHİNİ ETKİLEMEYECEK'

Başkan Aziz Kocaoğlu, onayda yaşanan gecikmenin metronun açılış tarihini etkilemeyeceğini belirterek, “Ben inanıyorum ki bugün yarın Sayın Bakan’ın çabasıyla çıkacaktır. Müteahhit çalışmaya başlayacaktır.” dedi. Bu tür işlemlerin çok uzun bir bürokratik süreç gerektirdiğini vurgulayarak, yaşananın normal olduğunu kaydetti.

'PARA DEĞİL, ONAY İSTİYORUZ'

Yaşanan süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin keşif artışı talebini gerekçeleriyle sunduğunu ifade eden Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Biz para istemiyoruz, pul istemiyoruz. Diyoruz ki, ‘Bütün metro projelerinde, karayolları projelerinde yüzde 20 kullanılır zaten, hattâ yüzde 40’a giden sayısız evrak var Bakanlar Kurulu’nda. Gerekçeleriyle bildirdik, yedi ay oldu, evet bundan bir şikayetimiz yok ama sürekli takip ediyoruz. İş, geçtiğimiz günlerde durdu. Bakan Yıldırım'a bir konuşmada, ‘Bu olmayacaksa zaman kaybetmeyeyim, tasfiye edip tekrar ihaleye çıkayım.’ dedim. ‘Hayır, kesinlikle takip ediyorum, yapacağız bu işi.’ dedi. Gazete haberinden kalkıp da bize bu şekilde suçlama yapılmamalı.”

'HAZİNE'YE BORCUMUZ YOK'

AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borç batağında olduğu yönündeki iddialarının, “belden aşağı vurmak, olmayanı olmuş gibi göstermek” olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Göreve geldiğimizde Hazine’ye 1 milyar 804 milyon lira borcumuz vardı, bunu sıfırladık. Borcumuz kalmayınca Hazine'nin garantisine de ihtiyacımız kalmadı. Ekonomik yapımızı güçlendirdik, öz kaynaklarımız, kredibilitemiz ve gücümüzle hem borçlanıyoruz hem iş yapıyoruz. ‘Borcumuz kalmadı’ dediğimiz, Hazine'ye borcumuz kalmadığıdır. Hiçbir müteahhit kapımıza gelmiyor, alacakları gününde ödeniyor. Kimseye vadesi geçmiş borcumuz yok. Bu durumda Kenan Bey konuşabilir, politik konuşma olarak değerlendiriyorum. Bizim başarımız belli.” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin, finans yapısı en sağlam kurum olduğunu savunan Kocaoğlu, “Bunu inceleyin, araştırın; Hazine'nin internet sitesinde kimin ne kadar borcu olduğu yazıyor. Politika yapmak, eleştirmek doğru şeyler ama belden aşağı vurmak, olmayanı oldu gibi göstermeye çalışmak son derece yanlış. Dokuz yıldır Büyükşehir Belediyesi’nde Çakar ile beraber çalışıyoruz. İkimiz de birbirimizi çok iyi tanıyoruz.” diye konuştu.

'İNŞALLAH EXPO’NUN YOLU AÇILIR'

Başkan Kocaoğlu EXPO’nun yapılacağı alan konusundaki tartışmalara ilişkin görüşlerini de açıkladı. Göreve gelir gelmez İnciraltı’nın planlaması için mücadele verdiğini, bugün kendisinin istemiyor konumuna getirilmesinin ayrı bir başarı ve beceri olduğunu söyledi: “Bunu yapanları gerçekten kutlamak lazım. Biz o kulvarda başarılı değiliz. Bunu başından beri isteyen benim. Bizim burada ne yapmak istediğimizi herkes biliyor. Yanlıştan dönülmesi için kentin planlamasından sorumlu ve en iyi yapan kurum olarak ikazda bulunduk. Eleştirilerimizin hepsinde Bakan Erdoğan Bayraktar ile mutabık kaldık. Onlar 1/25 bine uymak için bir kısmını yaptılar, bir kısmını yapamadılar. Tekrar görüşüldü ve biz 25 binlik plan dururken bir daha değiştirmeyelim dedik. Sonra plan geldi. Bu plana dava süreci devam ediyor. Sonuçta bozulursa yeni 25 binlik plan yapılması gerekiyor. İnşallah yürütme durdurulmaz, bu şekilde de olsa EXPO’nun yolu açılır.”

Editör: TE Bilisim