İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin, Amerika keşif yolculuğunda Kristof Kolomb’un elinde bulunan haritanın daha önceden Amerika’ya giden Müslümanlar tarafından yapıldığını savundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi, İslam medeniyetinin bilime olan katkısını araştıran, yaptığı çalışmalarını 15 ciltlik 'İslam Bilimleri Tarihi' adlı eserinde toplayan, dünya bilim çevrelerinde otorite olarak kabul edilen Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ağırladı. Prof. Dr. Sezgin konuşmasında tüm dünya haritalarının Müslümanlar tarafından yapıldığını araştırmalarıyla ispatladığını söyledi.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler, öğrenciler, Isparta halkı ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını, üniversite Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı yaptı. Bugünün üniversite için tarihi bir gün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, İslam Alimi Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ağırlamaktan duydukları gururu dile getirdi.

'SEZGİN’İN İLMİNDEN YARARLANACAĞIZ'

Isparta Valisi Vahdettin Özkan ise “Bugün dünyaca ünlü İslami Bilim Tarihi Araştırmacısı Sezgin’in ilminden, irfanından yararlanmak üzere bir araya geldik. Isparta halkına bu imkanı sağlayan SDÜ’ye ve teşrif ederek bizleri bilgileriyle aydınlatacak olan Prof. Dr. Sezgin’e teşekkür ediyorum.” dedi.

'26 YILDIR ARAŞTIRMA YAPIYORUM, TÜM DÜNYA HARİTALARI MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN YAPILDI'

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından verilen 'Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi' konulu konferansa geçildi. J.W.Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nde çalışmalarına devam eden Sezgin, İslam coğrafyasında 26 yıl boyunca araştırma yaptığını dile getirerek şu an Afrika, Asya ve Avrupa'ya ilişkin kullanılan tüm dünya haritalarının Müslümanlar tarafından yapıldığını araştırmalarıyla ispatladığını söyledi. “İslam bilim tarihçisinin görevlerinden biri bilinen bütün yanlışlıkları düzeltmektir.” diyen Sezgin, Türk İslam biliminde yapılan, İslam dünyasının duayenlerinden Biruni’nin gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsetti. İslam medeniyeti alimlerinin bilim ve teknolojiye katkılarını aktaran Sezgin, Osmanlı Kaptan-ı Deryası Piri Reis tarafından hazırlanan, Avrupa ve Osmanlı denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren tarihi belge niteliğindeki haritaya da değindi.

'KOLOMB’UN ELİNDE BULUNAN HARİTA AMERİKA’YA
GİDEN MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN YAPILDI'

Müslümanların sıkça Batı’ya doğru seyahat ederek defalarca okyanusu geçmeye çalıştıklarını sözlerine ekleyen Sezgin, Amerika keşif yolculuğunda Kolomb’un elinde bulunan haritanın, daha önceden Amerika’ya giden Müslümanlar tarafından yapıldığını belirtti. Böyle bir haritanın ancak Müslümanlar tarafından yapılabileceğini savunan Sezgin, düşüncelerini belge ve haritalarla destekledi.

SEZGİN’E FAHRİ DOKTORA PAYESİ VERİLDİ

Konferansın sonunda yapmış olduğunu çalışmaları ile İslam bilim dünyasına olan katkıları dolayısıyla Sezgin'e 'Fahri Doktora Payesi' takdim edildi. Cihan

Editör: TE Bilisim