Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 2 bin Suriyeli, Harran Akçakale arasına kurulan konteyner kente alınmayınca hem soğuk hem de açlıkla mücadele etmeye başladı. Çoluk çocuk açık arazide bekleyen mülteciler, uzatılacak yardım elini bekliyor.

Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye gelişleri aralıksız devam ediyor. Akçakale Sınır Kapısı'ndan giriş yapan Suriyeliler, barınma amaçlı olarak Harran-Akçakale arasında kurulan 10 bin kişilik konteyner kente akın etti. Ancak yetkililer kapı önünde bariyer kurarak mültecilerin geçişine izin vermedi. Ülkelerine geri dönemeyen Suriyeliler ise konteynır kent önünde kamp kurdu. Boş arazide kümelenen Suriyeliler, donmamak için yer yer ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Yemek, ısınma, giyim, battaniye ve en önemlisi barınma ihtiyacı karşılanamayan Suriyelilerin dramı yürek burkuyor. Kucaklarında bebekleri ile tarlada yaktıkları ateşin önünde oturarak hayata tutunmaya çalışan Suriyelilerin ‘çocuk ve bebeklerimizi kurtarın’ feryadı dramı özetliyor. Bir battaniyeye sahip olan sığınmacılar kendini şanslı kabul ediyor. Soğuk günlerde tek battaniyenin altına bütün ailesini sığdıran mülteciler, geceleri donmamak için köylere sığınıyor. Suriyelilerin temel ihtiyaçlar konteyner kente yakın bulunan Akçakale’nin Uğraklı köyü sakinleri karşılıyor.

Konteynır kent önünde konuşan yaşlı Suriyeli Halef, 7 gündür kampa alınmak için beklediklerini söylüyor. Ne yemek, ne ısınacak bir şeylerinin olmadığını aktaran Halef, “Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Küçük çocuklarımız var, onların donmaktan ölmesinden korkuyoruz.” dedi. Dün çocukları ile birlikte tarlada kaldığını dile getiren Side Hasan, “Soğuktan çok etkilendik. Dün çocuklarımızla beraber dışarıda yatmak zorunda kaldık. Bela olduk herkese. Küçük çocuklarımız için çözüm bulsunlar kendimiz için bişi istemiyoruz. Büyükler dayanır ama çocuklar daha fazla dayanamaz. Türkiye devletinden ricamız bizi ağırlasın. Esed bize merhamet etmedi, Türkiye merhamet etsin. Allah cümlemizin yardımcısı olsun. Sağ olsun köylüler bize yardımcı oluyor.” şeklinde konuştu.

Çocuklarının açlık ve soğuktan öleceğini belirten Emire,“Soğuk. Ne örtünecek bişi gıdamız bitti, yiyecek hiç bişi yok. Erdoğan’dan ricamız bize sahip çıksın. Küçük çocuklarımız soğuktan ve açlıktan ölecek. Hiçbir şeyimiz kalmadı.” ifadelerini kullandı. Suriyeli Muhamet ise “3 çocuğumuzu kaybettik. Suriye’ye götürüp gömdük. Çocuklar zor durumda, mahvoldular. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Erdoğan’dan ve validen ricamız bize sahip çıkın.” diyerek yaşadıkları dramı özetliyor.

Öte yandana daha önce konteynır kente bin 500 mülteci alınmıştı. Alınan bazı mültecilerin çocukları dışarıda kaldı. Mira adında bir kız , “Annem içeride ben dışarıda kaldım. Bizi de onunun yanına koysunlar” diyerek ricada bulunuyor. Taralada donma tehlikesi geçiren Suriyeliler, geceleri konteynır kente yakın bulunan Uğraklı köyüne gidiyor. Gördükleri eve sığınan Suriyeliler adeda istiflenmiş şekilde konutlara sığınıyor. Köylüler ise daha fazal direnemeyeceklerini belirterek devletten biran önce çözüm bekliyor.

Konu ile ilgili Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise onların farklı bir yere nakledileceğini, bunun için Ankara ile görüşeceğini söyledi.


Editör: TE Bilisim